Se construieşte cel mai mare spaţiu de parcare pentru biciclete din lume

Publicitate

Acesta se va inaugura în Utrecht.

Se construieşte cel mai mare spaţiu de parcare pentru biciclete din lume
Publicitate

Compania Ector Hoogstad Architecten a finalizat prima etapă a celui mai mare spaţiu de parcare (cel mai lung fiind în China) pentru biciclete, în zona centrală a oraşului Utrecht din Olanda.

Situat sub noua gară a oraşului - proiectat, de asemenea, de echipa Ector Hoogstad Architecten - garajul subteran oferă în prezent 6.000 de locuri de parcare pe trei niveluri. Alte 1.500 locuri de parcare vor fi adăugate în următoarele luni şi, spre sfârşitul anului 2018, facilitatea va măsura 17.100 de metri pătraţi şi va putea găzdui până la 12.500 biciclete - reale, de stradă, nu de fitnes sau verticale.

Până în 2018 va fi cea mai mare parcare pentru biciclete, înfrângând actuala posesoare a titlului - staţia de metrou Kasai din Tokyo, unde aproximativ 9.400 de biciclete sunt parcate automat într-un subsol adânc de 15 metri.

Denumită Parcarea pentru Biciclete Stationsplein, facilitatea din Utrecht este situată în partea Jaarbeurs din centrul oraşului şi, odată finalizată, va fi alcătuită din cinci loturi de parcare, toate situate aproape de intrarea în staţie.

Se construieşte cel mai mare spaţiu de parcare pentru biciclete din lume

Parcarea este deschisă 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână şi gestionată în mod colectiv de către municipalitatea din Utrecht, corpul de guvernare ProRail şi operatorul feroviar de stat NS (Dutch Rail). Instalaţia a fost concepută pentru a transforma staţia de cale ferată şi de autobuz, ce reprezintă cel mai mare centru de transport public din Olanda, într-unul mai accesibil.

Parcarea este singurul spaţiu amenajat şi monitorizat pentru biciclete unde se permite ciclismul interior. Bicicliştii accesează şi părăsesc facilitatea subterană printr-un sistem de rampe cu sens unic ce înconjoară spaţiile centrale de parcare.

Bicicliştii sunt ghidaţi spre locurile de parcare libere de către un sistem digital şi pot parca utilizând un card electronic pentru transportul public. Parcarea este gratuită pentru primele 24 de ore, iar deţinătorii de biciclete au acces la un punct de service pentru reparaţii, întreţinere, piese şi accesorii.

Se construieşte cel mai mare spaţiu de parcare pentru biciclete din lume

Alte 11.000 locuri de parcare pentru biciclete - finanţate de către investitori privaţi - vor fi instalate în apropiere de Gară, pentru angajaţi şi vizitatori, în timp de 700 de biciclete pentru transportul public, numite biciclete-OV, vor fi, de asemenea, disponibile pentru închiriat. În total, vor exista 22.000 de locuri de parcare pentru biciclete în zona gării.

„Este telul nostru final de a avea tot atâtea rastele câte biciclete, astfel încât toţi cicliştii să îşi poată parca bicicleta într-un suport special,” sublinia o declaraţie emisă de municipalitatea din Utrecht.

Responsabil pentru faza generală a execuţiei proiectului, compania Ector Hoogstad Architecten a conceput proiectul în colaborare cu arhitecţii peisagişti de la Sant & Co, inginerii Royal Haskoning DHV şi antreprenorul general BAM.

Se construieşte cel mai mare spaţiu de parcare pentru biciclete din lume

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!