Insecta de 60 cm, cea mai lungă din lume

Publicitate

Cea mai lungă insectă din lume este un exemplar din ordinul Phasmatodea, o aşa-numită insectă băţ,

Insecta de 60 cm, cea mai lungă din lume
Publicitate

ce are peste de 60 de centimetri şi a fost descoperită în sudul Chinei în urmă cu doi ani, transmite AFP, citând un anunţ al Muzeului Insectelor din China de Vest.

Cu lungimea exactă de 62,4 centimetri, această insectă descoperită în provincia Guangxi depăşeşte precedentul record în domeniu, deţinut tot de o insectă băţ. Aceasta fusese descoperită în 2008, are 56,7 centimetri şi este expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Phobaeticus chain, o insectă originară din Borneo (a treia insulă ca mărime pe glob, după Groenlanda şi Noua Guinee) a primit oficial în acelaş an, din partea biologilor din lumea întreaga, titlul de cea mai lungă insectă din lume. Specia de insectă a fost identificată în 1989 de un localnic malaezian. Phobaeticus chain a fost foarte greu de identificat, întrucât beneficiază de unul dintre cele mai eficiente sisteme de camuflaj. Insecta se aseamănă până la confuzie cu o ramură uscată, fapt ce îi permite să treacă neobservată în faţa posibililor atacatori. Cea mai mare parte a vieţii şi-o petrece printre frunzele copacilor, a căror mişcare de unduire la bătăile vântului a copiat-o.

Insecta de 60 cm, cea mai lungă din lume

Phasmatodea, insecta deţinătoare a noului record a fost capturată de entomologul Zhao Li, după ce a primit o serie de informaţii de la câţiva săteni despre existenţa unor insecte gigantice, foarte lungi şi cu o grosime comparabilă cu aceea a unui deget de om. Căutările lui Zhao Li au durat 6 ani.

„Căutam insecte pe un munte cu altitudine de 1200 de metri, la Liuzhou, în provincia Guangxi, în noaptea de 16 august 2014, când am văzut o umbră care semăna cu o nuia. Când m-am apropiat, am constat că şi picioarele acestei insecte gigantice erau la fel de lungi ca ea”, a povestit Zhao Li. Insecta a fost denumită Phryganistria Chinensis Zhao. Peste 3.000 de varietăţi de Phasmatodea au fost descoperite până în prezent.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!