Waverly Labs promite căşti care traduc în timp real

Publicitate

Este vorba despre căştile Pilot care ar putea traduce limbile străine, în timp real.

Waverly Labs promite căşti care traduc în timp real
Publicitate

O altă idee originară în ficţiune, se află din ce în ce mai aproape de realitate, odată cu dezvăluirea prototipului unui dispozitiv de purtat în urechi, care traduce limbile aproape instantaneu.

Operând în mod similar Peştelui Babel din cartea „Ghidul Autostopistului Galactic” (engl. babelfish; „Peştele Babel este mic, galben şi seamană cu un păduche, fiind probabil cel mai ciudat lucru din univers. [...] Dacă iţi bagi un peşte Babel în ureche, poţi să înţelegi orice ţi se spune, în orice limbaj.” citat din Ghid) sau Translatorului Universal din Star Trek, noile căşti pilot ale firmei noi, Waverly Labs, se introduc în ureche pentru a traduce purtătorului limbile străine vorbite în jurul său.

Dispozitivul-prototip a fost prezentat în avanpremieră la Mobile World Congress, iar lansarea sa este preconizată în decursul acestui an.

Waverly Labs promite căşti care traduc în timp real

Conceput ca o pereche de auriculare interconectate, prototipul Pilot se conectează la o aplicaţie care utilizează recunoaşterea vorbirii şi traducerea automată pentru a converti limba vorbită. Elimină stângăcia de a răsfoi dicţionare de expresii sau aplicaţii de smartphone, rulând traducerea direct în urechea auditorului.

Waverly Labs spun că există o întârziere de doar câteva secunde în vorbire şi interpretare, şi înregistrări video anterioare ale dispozitivului în acţiune, sugerează că acesta poate gestiona conversaţii simple. Dialectele complicate sau accentele locale, cu toate acestea, ar putea crea dificultăţi de traducere şi reacţie, dar Waverly Labs susţin că traducerea automată se va îmbunătăţi odată cu utilizarea.

În prezent, dispozitivul trebuie să fie conectat la internet pentru a funcţiona, iar compania intenţionează să dezvolte şi o versiune offline. Prototipul existent permite ca doi oameni care poartă căştile să poarte o conversaţie, dar actualizările ulterioare ar putea extinde această opţiune. Pilot (denumirea oficială a căştilor) poate fi, de asemenea, folosit şi pentru a asculta muzică wireless, care poate fi partajată cu casca de ureche a unui interlocutor.

Waverly Labs promite căşti care traduc în timp real

Waverly Labs a primit o finanţare de 4 milioane de dolari de la sponsorii de pe Indiegogo, în 2016, pentru a lansa produsul, care este programat de a fi scos la raft pentru preţul de 299 de dolari (adică aproximativ 1277 lei). Pentru început, acesta va fi capabil să traducă limbi precum engleză, spaniolă, franceză, italiană şi portugheză, iar compania intenţionează să adauge, ulterior, mai multe limbi.

Alte produse lansate la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile din 2017 - Mobile World Congress - au mai inclus un proiector care poate transforma orice suprafaţă într-un touchscreen şi prima maşină de curse din lume, fără şofer.

Waverly Labs promite căşti care traduc în timp real Waverly Labs promite căşti care traduc în timp real

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!