Biserica Temppeliaukio, Helsinki

Publicitate

Biserica luterană Temppeliaukio, cunoscută şi sub numele de Biserica de Piatră este excavată direct în stâncă.

Biserica Temppeliaukio, Helsinki
Publicitate

În cartierul Töölö din Helsinki, Finlanda, în mijlocul unui ansamblu rezidenţial obişnuit, o scenă din filmul „Războiul Lumilor” de Steven Spielberg, pare să fie în plină desfăşurare. O maşinărie extraterestră tocmai a revenit la viaţă după un somn adânc şi îşi face drum în sus, direct prin pământ, unde fusese îngropată timp de milenii întregi. O gaură gigantică a spulberat patul de rocă, iar cupola enormă a robotului străin răsare deasupra solului. În timp ce filmul, bazat pe clasicul roman cu acelaş nume al lui H.G. Wells, recunoscut ca unul dintre „părinţii genului ştiinţifico-fantastic”, reprezintă o operă de ficţiune, ceea ce avem aici, în Helsinki, este în întregime real. Dar această creatură subterană misterioasă nu este o maşină de ucis. Din contră, este un loc de cult, o biserică.

Biserica Temppeliaukio, Helsinki

Biserica luterană Temppeliaukio, cunoscută şi sub numele de Biserica Rock (de Piatră) este excavată direct în piatra solidă. Structura este vag vizibilă de la nivelul străzii, doar cupola de cupru ieşind la suprafaţa stâncii. Cea mai mare parte a bisericii se află subteran, scăldată fiind în lumina naturală ce pătrunde prin domul imens cu ferestre de sticlă. Lumina pătrunde în biserică prin 180 de ferestre ce fac legătura între cupola imensă şi zidurile înconjuratoare ale bisericii.

Suprafeţele stâncoase brute şi neprelucrate din interior oferă bisericii o calitate acustica excelentă, fiind un loc popular pentru concerte. Lăsarea descoperită a pereţilor bisericii nu a facut parte din proiectul iniţial, însă dirijorul orchestrei, Paavo Berglund şi acusticianul Mauri Parjo, au hotărât să rămână aşa, în urma unor teste de acustică şi calitate a sunetului.

Biserica Temppeliaukio, Helsinki

Proiectată de arhitecţii şi fraţii Timo şi Tuomo Suomalainen şi inaugurată în 1969, biserica săpată în stâncă se află chiar în inima oraşului Helsinki. Această piaţă a oraşului s-a vrut a fi păstrată neschimbată, astfel, proiectul bisericii a avut drept scop şi afectarea într-o măsură cât mai mică a aspectului original al pieţii. Mobilierul bisericii din Temppeliaukion a fost lucrat tot de arhitecţi. Organistul Veikko Virtanen a lucrat orga acesteia, care are 43 de opriri.

Biserica este înconjurată de un zid din piatră de carieră, îmbinată cu tije de oţel care împiedică atât valul de zgomot din jurul bisericii să pătrundă în aceasta, cât şi pe cei dornici de a urca pe acoperişul bisericii - lucru uşor de făcut, ţinând cont că acoperişul acesteia se află la nivelul asfaltului de deasupra. Biserica Temppeliaukion are un volum de 11.000 de metri cubi şi un număr de 940 de scaune amplasate pentru credincioşii ce iau parte la evenimentele susţinute în aceasta. Capacitatea totală de persoane a bisericii se ridică la impresionanta sumă de 6.000 de oameni.

Biserica Temppeliaukio este deschisă în permanenţă şi reprezintă una dintre cele mai renumite atracţii turistice din oraş, vizitată de o jumătate de milion de oameni anual.

Biserica Temppeliaukio, Helsinki Biserica Temppeliaukio, Helsinki

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!