Această insulă croată seamănă cu o amprentă gigantică

Publicitate

Fascinanta insulă Baljenac, văzută de sus, seamănă cu amprenta digitală a unui deget.

Această insulă croată seamănă cu o amprentă gigantică
Publicitate

Acestă mică insulă din Marea Adriatică, aflată în largul coastei Croaţiei, a primit o atenţie deosebită în ultima vreme. Situată în arhipelagul Sibenik pe coasta Dalmată, această insulă minusculă de 1.4 km pătraţi este complet acoperită de un labirint de ziduri din piatră, uscate. Atunci când se priveşte de sus, insula de formă ovală Baljenac (scrisă, de asemenea, şi Bavljenac), arată ca o amprentă gigantică cu şiruri lungi de ziduri joase asemănătoare liniilor epidermice pe care le prezintă suprafaţa pielii de pe ultima falangă a degetelor de la mâini.

Asemănător multor alte naţiuni vest-europene, precum Irlanda, Anglia şi Scoţia, o mare parte din mediul rural al Croaţiei şi al litoralului este îmbrăţişat de ziduri din piatră uscată. Aceste construcţii datează de secole şi au fost utilizate în marcarea istorică a limitelor dintre terenurile agricole învecinate. Zidurile sunt clădite fără niciun mortar care să ţină pietrele laolaltă. În schimb, pietrele sunt foarte bine îmbinate între ele, precum piesele unui puzzle, astfel că zidurile au rezistat, cu succes, probei dificile a timpului.

Această insulă croată seamănă cu o amprentă gigantică

Mare parte a coastei croate se caracterizează prin topografie carstică - cu alte cuvinte, este stâncoasă. Pentru a cultiva acest teren stâncos, fermierii au ales, cu migală, rocile din sol şi apoi le-au refolosit pentru a construi ziduri în jurul parcelelor geometrice, creând, în unele cazuri, un fel de grilaj care se întindea de kilometri întregi. În Baljenac, pe o insulă cu o lungime de doar jumătate de kilometru, pereţii se întind până la peste 23 de kilometri. Recent, guvernul croat a făcut apel la UNESCO pentru a include insula şi zidurile sale de piatră uscată în Lista Patrimoniului Mondial.

În afară de a defini delimitările agricole, zidurile, mai au ca scop şi ocrotirea de vânturile puternice, cunoscute sub numele de „bura”, care fac posibilă cultivarea în locurile expuse, de-a lungul coastei. În Pag, o insulă alungită care are cel mai lung litoral Marea Adriatică, fermierii au construit ziduri lungi din piatră uscată, a căror lungime cumulată este de peste o mie de kilometri.

Această insulă croată seamănă cu o amprentă gigantică Această insulă croată seamănă cu o amprentă gigantică

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!