Putem obţine beneficiile mişcării dacă facem o baie fierbinte?

Publicitate

Știm cu toţii cât de benefică este mişcarea sau practicarea unui sport, însă ne putem bucura de acelaş rezultat, fără a face efectiv mişcare?

Putem obţine beneficiile mişcării dacă facem o baie fierbinte?
Publicitate

O baie fierbinte sau timpul petrecut în saună după o activitate fizică, ne poate relaxa membrele, dar ce se întâmplă atunci când facem baia în loc de sport? Dr. Steve Faulkner de la Universitatea Loughborough l-a rugat pe Michael Mosley, jurnalist la BBC, să participe la un experiment comparând beneficiile relative ale unei băi fierbinţi de lungă durată, cu o oră de pedalat din greu.

În cadrul acestui studiu, Mosley s-a alăturat unui grup de voluntari, echipaţi cu dispozitive care monitorizează în mod continuu nivelul de zahăr din sânge. Menţinerea nivelului de zahăr din sânge la limite normale este un aspect important şi trebuie ţinut cont de acesta când facem mişcare.

Totodată sunt utilizate echipamente de măsură care înregistrează numărul de calorii arse, dar şi termometre rectale pentru a măsura în mod constant temperatura internă de bază. Prima parte a experimentului este foarte relaxantă: subiecţii trebuie să facă o baie lungă şi fierbinte.

Putem obţine beneficiile mişcării dacă facem o baie fierbinte?

Apa din cadă este menţinută la 40°C şi odată ce temperatura de bază creşte şi se stabilizează, prima parte a experimentului ajunge la final. La câteva ore subiecţilor li se permite să consume un meniu uşor. Având în vedere că se studiază beneficiile băii fierbinţi şi ale sportului în sine, următoarea etapă a experimentului o reprezintă pedalarea timp de o oră.

„Unul dintre primele lucruri la care ne uităm este consumul de energie din timpul băii. Și am descoperit o creştere de 80%  a consumului de energie, doar ca urmare a statului degeaba în cadă timp de o oră”, spune Dr. Faulkner. Consumul de calorii nu se compară însă cu mersul pe bicicletă timp de o oră (în urma căruia a rezultat arderea a 630 de calorii), dar se consumă totuşi un minim de 140, echivalent cu mersul pe jos timp de 30 de minute.

Diferenţele au început să se vadă abia atunci când s-a studiat rezultatul glucozei. Producţia maximă de glucoză a unei persoane reprezintă cantitatea de glicemie după terminarea unei mese. Aceasta este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 şi alte boli metabolice.

Putem obţine beneficiile mişcării dacă facem o baie fierbinte?

„Am constatat că valorile scăzute ale nivelului de glucoză din sânge după baie erau mult mai mici decât după efectuarea mişcării, ceea ce ne-a luat prin surprindere.” Steve consideră că acest lucru se poate datora în mare parte proteinele de şoc termic, care sunt, aşa cum sugerează şi numele, proteine eliberate ca răspuns la căldură. Eliberarea acestora poate fi, de asemenea, declanşată şi de alte forme de stres precum infecţii, inflamaţii sau exerciţii fizice.

Proteinele de şoc termic sunt parte a sistemului nostru de apărare. Ele ajută la protejarea organismul impotriva daunelor, dar studiile animale sugerează că acestea ajută la abaterea zahărului din sânge şi în muşchi. Menţinerea unui nivel scăzut de glicemie este important, pentru că nivelul ridicat poate deteriora arterele şi nervii.

Putem obţine beneficiile mişcării dacă facem o baie fierbinte?

Steve nu sugerează faptul că o baie fierbinte sau sauna ar trebui să înlocuiască exerciţiile fizice şi chiar recomandă minimum 150 de minute de mişcare moderată pe săptămână. El percepe acest studiu al „încălzirii întreg corpului” ca fiind mai benefic pentru persoanele care se luptă cu controlarea nivelului de zahăr din sânge şi cărora le este greu să facă mişcare fizică. Prin urmare, „înfierbântarea” are şi ea beneficiile ei.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!