Alvin Toffler a prezis Internetul

Publicitate

Alvin Toffler, a fost una dintre cele mai influente şi bine cunoscute voci din domeniul afacerilor şi din cel intelectual.

Alvin Toffler a prezis Internetul
Publicitate

Scriitorul şi futurologul american Alvin Toffler, autor al unor cărţi de succes care au inspirat mai mulţi lideri mondiali, a decedat la Los Angeles la vârsta de 87 de ani pe 27 iunie 2016.

Pentru mai mult de patru decenii, Alvin Toffler, a fost una dintre cele mai influente şi bine cunoscute voci din domeniul afacerilor şi din cel intelectual. Odată cu publicarea primei sale lucrări Șocul viitorului, Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, prin studiul schimbării şi impactul acesteia asupra afacerilor şi culturii.

Toffler a fost un important consultant pentru comunităţile militare şi de spionaj din lume, laureat al Fundaţiei McKinsey pentru contribuţia în literatură şi de asemenea co-preşedinte onorific al Comitetului American privind Dezvoltarea Fondului Naţiunilor Unite pentru Femei. Alvin Toffler deţine diplome onorifice în literatură, drept, ştinţe, şi management de la Universitatea Keio din Japonia.

În onoarea lui Toffler, cel care a popularizat termenul „exces de informaţie”, iată câteva dintre cele mai presciente predicţii ale sale, alături de unele şi nereuşite.

Ceea ce s-a adeverit

Ascensiunea internetului şi a televiziunii prin cablu

Autorul a prezis cu succes că o economie bazată pe cunoaştere ar eclipsa epoca post-industrială, mutând accentul de la producţia industrială şi clasa muncitoare, către informaţii şi date.

Alvin Toffler a prezis Internetul

„Ignoranţii secolului 21 nu vor fi acei ce nu pot citi şi scrie, ci acei ce nu pot învăţa, dezvăţa şi reînvăţa”, a notat futurologul într-una dintre observaţiile sale.

Toffler a mai prezis şi răspândirea mass-mediei, spaţiilor de chat online şi a dispozitivelor care îţi amintesc de „propriile activităţi”.

„Sistemele tehnologice şi informatice fac posibilă activarea forţei de muncă de acasă prin intermediul conectării la telecomunicaţiile computerizate”, completează scriitorul.

Ingineria genetică şi clonarea

Deşi predicţiile sale se axau mai mult pe condiţia umană, decât pe progrsele ştiinţifice, Toffler a întrevăzut un viitor în care o femeie va putea „cumpăra un embion minuscul, pe care îl va duce la medicul său spre a şi-l implanta în uterul său, ca şi cum acesta ar fi fost conceput în propriul său corp”.

Alvin Toffler a prezis Internetul

Prognoza sa că oamenii vor reproduce copii cu „viziune sau auz supranormal”, alături de alte abilităţi, poate părea un pic ciudat acum, însă consultantul a prevăzut avansarea tehnologiei de clonare.

„Una dintre cele mai fantastice posibilităţi este faptul că omul va fi capabil să reproducă copii de carbon biologic ale lui însuşi”, a mai adăugat Toffler.

Dispariţia familiei nucleare

Familia nucleară (numită si familie simplă) este acea familie compusă din soţ, soţie împreună cu copiii minori care locuiesc şi se gospodăresc împreună. Acesta combinaţie este considerată unitatea minimală de organizare socială, ea reprezentand nucleul tuturor celorlalte forme de structuri familiale.

Toffler a prezis un simptom al schimbărilor rapide care va dizolva unitatea familială. Autorul a menţionat că această dizolvare va duce la o creştere a ratelor divorţului, în timp ce societatea va începe să îmbrăţişeze comunitatea LGBT. LGBT este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală.

Alvin Toffler a prezis Internetul

El a notat „vom vedea tot mai multe unităţi familiale constând dintr-un singur adult cu unul sau mai mulţi copii. De asemenea societatea în continuă schimbare, va promova amânarea deciziei de a avea copii.”

„De ca să nu aştepte şi să cumpere embrionii mai târziu, după îndeplinirea carierei?”

Consumerismul

În era Amazon şi a proliferării magazinelor online şi a economiei colaborative, gândurile lui Toffler asupra consumerismului ca trend global, tind să fie foarte reale.

„Oamenii viitorului vor suferi nu din cauza lipsei posibilităţilor de a alege, ci din cauza abundenţei paralizante a acestora. Aceştia pot cu uşurinţă să devină victime ciudatei dileme super-industriale: abundenţa oportunităţilor.”

Alvin Toffler a prezis Internetul

În crearea termenului „prosumer”, Toffler a prezis apariţia rolului combinat al producătorilor cu cel al consumatorilor, sau tendinţa do-it-yourself (DIY) în fiecare aspect al vieţii.

Ceea ce a prevăzut greşit

Declinul metropolelor

Toffler a prezis că marile oraşe vor intra în declin datorită „mutării forţei de muncă atât de la birou, cât şi din fabrici, înapoi acasă.”

Cu toate acestea, în prezent, oamenii trăiesc în oraşe într-un procent mai mare ca niciodată. Până în 2050, aproximativ 66% din populaţia globului, se estimează că va trăi în zonele urbane, potrivit estimărilor ONU.

Colonii în spaţiu şi oraşe subacvatice

Autorul credea că „spiritul noilor frontiere” va duce la crearea de „oraşe artificiale sub valuri”, precum şi colonii spaţiale.

Alvin Toffler a prezis Internetul

Continuarea prosperităţii din anii 1960

În Șocul viitorului, Toffler a văzut creşterea în prosperitate, mai degrabă ca o nouă normă, decât ca pe un trend, însă s-a autocorectat într-un interviu pentru revista Wired în 1993.

Cu toate că moştenirea lui Toffler poate colora în variate feluri predicţiile pe care le-a făcut în lucrarea sa, autorul a subliniat în mod explicit (în Șocul viitorului) că el nu a făcut predicţii.

Alvin Toffler a prezis Internetul

Fără predicţii futuriste serioase”, a scris el. „Le lăsăm pe seama oracolele televizate şi astrologii revistelor.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!