Cripta civilizaţiei

Publicitate

Camera a fost îmbibată în istoria şi cultura anilor 1900-1950 şi decorată cu o uşă sigilată. Când vom putea deschide această capsulă a timpului?

Cripta civilizaţiei
Publicitate

Sub fundaţia Palatului Memorial Phoebe Hearst de la Universitatea Oglethorpe din Georgia, Statele Unite, se află o cameră mare, care a fost închisă şi sigilată cu o uşă din oţel inoxidabil sudată, în urmă cu mai mult de şaptezeci şi cinci de ani. O plachetă de pe această uşă, interzice strict, oricui, încercarea de a deschide uşa, pentru încă şase mii de ani.

În spatele acestei uşi de oţel există un sortiment de artefacte şi documente care cuprind aproape toate cunoştinţele omenirii, aşa cum a fost ea în anul 1940. Această cameră este Cripta Civilizaţiei, şi reprezintă prima încercare reuşită de a înregistra şi de a păstra o imagine a culturii şi civilizaţiei umane pentru viitorii locuitori ai planetei Pământ. Era prima capsulă a timpului din lume.

Ideea pentru capsula timpului a fost concepută de către Dr. Thornwell Jacobs în 1936, care era, la acel moment, preşedintele Universităţii Oglethorpe. În timp ce cerceta şi preda despre culturile antice, Jacobs s-a împotmolit în lipsa de informaţii asupra civilizaţiilor din trecut. Acest lucru l-a condus spre ideea de a crea o înregistrare a ceea ce reprezenta viaţa pe pământ, la un moment dat, pentru a diminua eforturile viitorilor istorici, care ar putea dori să studieze civilizaţia noastră actuală.

Cripta civilizaţiei

Pentru această sarcină extraordinară, Dr. Jacobs a solicitat ajutorul lui Thomas K. Peters, un pionier american producător de film, fotograf şi inventator. Lui Peters i-a fost atribuită sarcina de arhivar al proiectului şi director general de dezvoltare şi de construcţie.

Lucrările la criptă au început în august 1937, iar în următorii trei ani, echipa lui Peter a colectat un număr uluitor de articole, inclusiv bere Budweiser, proteze dentare, manechine de sex masculin şi feminin, folie de aluminiu, jocuri de masă, jucării din plastic, farfurii, vaselina, slipi , aparate de ras electrice, maşină de cusut, calculator, seminţe şi multe multe altele. Inventarul complet poate fi vizionat aici. În plus, paste şase sute de mii de pagini de material scris compilând cunoştinţe vaste dobandite de-a lungul ultimilor 6.000 de ani, au fost colectate pe microfilm. Cripta conţine, de asemenea, înregistrări de voce a unor figuri istorice, cum ar fi Adolf Hitler, Iosif Stalin, Benito Mussolini şi Franklin Roosevelt. Nu în ultimul rând, au fost incluse clipuri audio neobişnuite, cum ar fi ale personajului de desene animate Popeye Marinarul şi un campion la strigare de porci (concurs neobişnuit, tipic american, numit „hog calling”). Dr. Jacobs s-a abţinut de la includerea articolelor preţioase precum aur, argint sau bijuterii pentru a nu deveni atrăgătoare pentru vandali.

Cripta civilizaţiei Cripta civilizaţiei

Spaţiul ales pentru conservarea criptei se află în subsolul Palatului Phoebe Hearst de la Universitatea Oglethorpe, care a deţinut anterior un bazin de înot. Camera măsura şase metri lungime, trei metri lăţime şi trei metri înălţime şi a fost construită în rocă de granit solid, la o adâncime de doi metri în subteran. Pereţii erau căptuşiţi cu plăci de porţelan emailate încorporate în smoală impermeabilă. Toate articolele au fost plasate în recipiente din oţel, cu garnituri de sticlă, umplute cu gaz inert de azot pentru a preveni oxidarea şi îmbătrânirea.

Data deschiderii criptei a fost stabilită pentru anul 8113. Această dată a fost decisă considerând anul 1936 ca fiind punctul de mijloc de la înfiinţarea calendarului egiptean, despre care se crede că ar fi în anul 4241 î.Hr., iar apoi adăugând acelaşi număr de ani, care a trecut între acea perioadă şi 1936, rezulta un număr de 6.177 ani.

Cripta a fost sigilată şi închisă la 25 mai 1940, împreună cu o plachetă aplicată la intrare, invocând generaţiilor viitoare să nu deschidă cripta până în 8113. Mesajul este:

Cripta civilizaţiei

 

Cripta conţine memoriale ale civilizaţiei, care a existat în Statele Unite şi în lumea mare în prima jumătate a secolului al XX-lea. În recipiente din oţel inoxidabil, în care aerul a fost înlocuit cu gaze inerte, sunt enciclopedii, istorii, lucrări ştiinţifice, ediţii speciale ale ziarelor, filme de călătorii, discuţii de călătorii, role de film, modele, înregistrări fonografice şi alte materiale similare care pot defini şi forma o idee asupra stării şi naturii civilizaţiei, care a existat între 1900-1950. Nu sunt incluse bijuterii sau metale preţioase.

Noi depindem de legile comitatului DeKalb, statul Georgia, şi de guvernul Statelor Unite şi moştenitorii, mandatarii şi succesorii acestora, şi apelăm la conservarea sentimentului de sportivitate a posterităţii pentru păstrarea în continuare a acestui cavou până în anul 8113, timp la care se va ordona ca acesta să fie deschis de către autorităţile care reprezintă agenţiile guvernamentale de mai sus şi de către administraţia Universităţii Oglethorpe. Până la acel moment cerem tuturor persoanelor care stau la această uşă, să pătreze neatins interiorul şi conţinutul criptei.

De asemenea, a fost luată în considerare şi posibilitatea ca generaţiile viitoare vor fi uitat să vorbească limba engleză. Aşadar, un aparat numit „Integrator de limbă” a fost plasat în faţa camerei sigilate pentru a preda deschizătorilor cum să vorbească limba engleză.

Cripta civilizaţiei

Ideea lui Jacob asupra capsulei timpului a generat un interes masiv la acel moment, inspirând mai multe proiecte identice, în diferite alte părţi. Cele mai importante dintre acestea sunt Capsulele Timpului Westinghouse, pregătite de Westinghouse Electric & Manufacturing Company pentru Târgul Mondial de la New York din 1939. Târgul Mondial de la New York, Statele Unite ale Americii, era o expoziţie „universală şi internaţională”, al cărei motto era Pace prin Înţelegere. Cunoscută drept o prezentare a culturii şi tehnologiei americane de la mijlocul secolului trecut, dominat de era spaţială şi începuturile erei digitale, expoziţia a fost vizitată de peste cincizeci de milioane de oameni.

Containerul construit de către companie avea forma unei rachete şi făcea referire la o „capsulă”, dând astfel naştere numelui de „capsula timpului”, care este folosit în prezent pentru a descrie aceste tipuri de nave. Westinghouse a construit o altă capsulă în 1964. Ambele sunt îngropate la 15 metri adâncime sub Flushing Meadows-Corona Park, în New York City. Ele sunt programate pentru deschidere, în acelaşi timp, în anul 6939.

Cripta civilizaţiei Cripta civilizaţiei

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!