Rocamadour, satul vertical

Publicitate

Se spune că Zaheu, vameşul biblic al Ierihonului, a locuit şi a murit aici.

Rocamadour, satul vertical
Publicitate

Încă din perioada medievală, satul Rocamadour din regiunea Occitanie aflată în sud-vestul Franţei, a atras pelerinii din întreaga Europă pentru monumentele sale istorice şi pentru sanctuarul Preafericitei Fecioară Maria. Se spune că Sfântul Amator - considerat a fi Zaheu, vameşul biblic al Ierihonului - a locuit şi a murit aici, la scurt timp după ce a părăsit Ierusalimul. Legenda spune că, după descoperirea trupului lui Sf. Amator, au început să se întâmple câteva miracole şi, pe măsură ce puterile vindecătoare ale rămăşiţelor lui Amator au devenit cunoscute, situl a început să atragă pelerini şi donaţii din partea regilor şi reginelor franceze, permiţând teritoriului să se dezvolte într-un sat întreg de altare şi lăcaşuri de cult. În cele din urmă, Rocamadour a devenit un popas important pe traseul de pelerinaj spre Santiago de Compostela.

Rocamadour, satul vertical

Mai există un motiv pentru care Rocamadour atrage vizitatorii - întinderea sa dramatică. Satul este suspendat pe faleza unui canion sculptat de râul Alzou. Clădirile din Rocamadour se înalţă pe marginea stâncii până la o altitudine de 120 de metri.

Șiruri de trepte urcă din oraşul inferior spre biserici, un grup de clădiri masive aflate la jumătatea drumului faţă de vârful stâncii. Liderul şi clădirea cea mai importantă este biserica de pelerinaj Notre Dame, reconstruită în configuraţia sa actuală încă din 1479, care conţine principala atracţie a locului - o Madonă Neagră din lemn, despre care se spune că ar fi fost sculptată chiar de însuşi Sf. Amator. Comunitatea benedictină locală a continuat să îşi rezerve dreptul la exclusivitate asupra micii biserici Saint-Michel, datând din secolul al XII-lea, aflată deasupra şi pe marginea stâncii. Mai jos, biserica de pelerinaj se deschide pe o terasă pe care se puteau aduna pelerini, numită Planşeul Sf. Michel, unde există o sabie ruptă, despre care se spune că ar fi un fragment al lui Durendal, preluată cândva de eroul Roland.

Rocamadour, satul vertical

Pereţii interiori ai bisericii Sf. Sauveur sunt acoperite cu picturi şi inscripţii care amintesc de pelerinajele persoanelor celebre. Biserica subterană Sf. Amadour (anul 1166) se întinde sub Sf. Sauveur şi conţine relicve ale sfântului. Pe vârful stâncii se află castelul construit în Evul Mediu pentru a apăra sanctuarele.

Surse: Wikipedia / www.brittany-ferries.co.uk

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!