Când şi cum au devenit populari blugii?

Publicitate

Blugul reprezintă de departe unul dintre cele mai ubicue piese de îmbrăcăminte de pe Pământ[...]

Când şi cum au devenit populari blugii?
Publicitate

[...]cu milioane de perechi fabricate, vândute şi purtate de către persoanele iubitoare de stil, în fiecare zi. Dar de ce sunt blugi atât de populari şi în ce scop au fost creaţi pentru prima dată?

Înainte de a răspunde la această întrebare este important ca mai întâi să definim exact la ce anume ne referim atunci când spunem „blugi”, deoarece cuvântul s-a schimbat în context, pe parcursul a ultimelor câteva sute de ani. După cum este detaliat de către Enciclopedia Modei, termenul „blugi” a existat încă din anii 1600, când era folosit ca un termen universal pentru a descrie „îmbrăcămintea dură purtată de către lucrători (bărbaţi)”. De vreme ce ţesătura folosită în fabricarea acestor haine muncitoreşti provenea adesea din regiunea Genova (pronunţată JEN-oh-ə în engleză şi ˈdʒɛːnova în italiană) Italia, ea era adesea denumită „jean”. Țesătorii din regiunea Nimes din Franţa au încercat să reproducă această ţesătură şi în cele din urmă a ajuns să fie cunoscută sub numele de „denim”, o bastardare a cuvintelor „de Nimes” (din Nimes). Interesant, nu?

Când şi cum au devenit populari blugii?

Deci, prin ce diferă blugii/jeanşii moderni de pantalonii de lucru care acopereau picioarele muncitorilor bărbaţi din secolul al XVI-lea? Ei bine, diferenţa esenţială este reprezentată de modul în care blugii moderne sunt prinşi pentru a nu se dezmembra, şi anume niturile. Aceste nituri reprezintă o adiţie relativ nouă la blugi şi sunt motivul pentru longevitatea legendară a piesei de îmbrăcăminte.

Ideea de a folosi nituri metalice pentru a întări cusăturile pantalonilor de lucru îi aparţine inventatorului acestora, Jacob Davis, un leton care locuia în Nevada, lucrând ca vânzător în secolul 19. Davis îşi câştiga pâinea din vânzările pieselor de îmbrăcăminte şi a consumabilelor generale către minerii şi lucrătorii din zonă.

Fiind conştient de faptul că a dat peste o mină de aur, Davis a devenit, în mod evident, foarte paranoic în legătură cu faptul că cineva i-ar fi putut furat ideea şi a căutat să o breveteze. Astfel, el l-a căutat pe omul al cărui nume urma să devină sinonim cu produsul, Levi Strauss.

Când şi cum au devenit populari blugii?

Strauss, asemenea lui Davis, era un nativ european (originar din Bavaria), care călătorise în State pentru a-şi încerca norocul. Cei doi bărbaţi s-au întâlnit şi, cu banii lui Strauss, au reuşit să obţină un brevet pentru pantalonii lor nituiţi, în 1873.

Primul şi, probabil, cel mai important eveniment care a avut loc în lumea pantalonilor nituiţi a fost expirarea brevetului lui Levi în anul 1908, care a dat a zeci de imitatori şansa să inunde efectiv piaţa cu falsuri. Al doilea lucru important, care a avut rolul de a oferi celebritate pantalonilor, a fost, probabil, romanizarea „stilului de viaţă cowboy”, culminând cu „nebunia snobismului fermier” din anii 1930, când oamenii plăteau bani grei pentru a experimenta „tradiţionalul” stil de viaţă de cowboy, în blugi şi cu toate ingredientele.

Cel de-al treilea val care a contribuit la popularitatea denimului a pornit de la militarii anilor 1940 şi 1950, cărora le plăcea să poarte blugi atunci când nu se aflau în timpul serviciului.

Când şi cum au devenit populari blugii?

Al patrulea şi, probabil, cel mai crucial eveniment care a dus la topul preferinţelor tinerei generaţii, a fost lansarea unor filme precum „Rebel Without A Cause” şi „The Wild On”, în care protagoniştii purtau blugi ca o metodă de rebeliune împotriva aşteptărilor societăţii. După lansarea acestor filme în anii 1950, cererea pentru blugi a explodat în rândul tinerilor cu o gândire mai rebelă.

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!