Reţeaua Întunecată este mai degrabă un arhipelag

Publicitate

Aceia care utilizează reţeaua întunecată pot fi mai antisociali.

Reţeaua Întunecată este mai degrabă un arhipelag
Publicitate

Reţeaua întunecată a devenit în ultima vreme sinonimă cu apucări nefaste, prin care oamenii în căutare de droguri, arme şi chiar pornografie infantilă, se pot conecta anonim. Dar, în ciuda înflăcărării de a înţelege funcţionarea internă a „celeilalte” părţi a internetului, au existat foarte puţine cercetări cu privire la modul în care este conectat acest internet întunecat.

Un nou studiu, pre-publicat pe arXiv, a realizat cea mai cuprinzătoare hartă la zi a site-urilor listate pe reţeaua întunecată. Echipa a descoperit ceva surprinzător: Se pare că reţeaua întunecată nu este cu adevărat o reţea, fiind mai asemănătoare cu o serie de insule întunecate. Ei au descoperit că majoritatea site-urilor listate pe reţeaua întunecată stau în izolare, complet separate de toate celelalte site-uri listate pe reţeaua întunecată sau pe WWW.

Cercetătorii au analizat marea parte a numelor domeniilor din cadrul reţelei întunecate, concentrându-se în primul rând pe domeniul .onion, care este analogul .com pe WWW. În cadrul acestei acţiuni, ei au creat şi un algoritm de urmărire al traseului pe care îl urmează paginile interconectate de la un site la altul.

Principala descoperire a studiului susţine că numai 13% din totalul site-urilor listate pe reţeaua întunecată sunt conectate la un alt site, ceea ce înseamnă că celelalte 87% sunt complet separate de toate celelalte site-uri. „Termenul de 'reţea întunecată' este unul obişnuit, însă, în baza analizei noastre, denumirea de 'reţea' e complet greşită”, notează autorii. „Este mai precis să o vizualizăm ca pe un set de silozuri întunecate. Spre deosebire de www, reţeaua întunecată pare a fi mai mult un loc de izolare.”

Reţeaua Întunecată este mai degrabă un arhipelag

Următorul pas consta din aflarea răspunsului la întrebarea 'de ce'. Cercetătorii sugerează că ar putea exista câteva motive pentru care site-urile listate pe reţeaua întunecată nu reuşesc să se conecteze cu altele. Fie natura efemeră a internetului întunecat, în care paginile sunt create în mod constant şi apoi dispar fără urme, poate reprezenta unul dintre motivele pentru care nu există nici un punct în legătură între site-uri, fie pur şi simplu cei care folosesc reţeaua întunecată sunt fundamental diferiţi de cei care folosesc aparent-mai-socialul WWW.

Pentru a răspunde la întrebare, oamenii de ştiinţă au analizat paginile web întunecate ce chiar sunt conectate cu alte site-uri spre care se indică legătura (adică existând şi site-uri în intermediul cărora, linkurile specificate sunt eronate sau inexistente). Ei au descoperit că site-urile întunecate au avut aceeaşi probabilitate de a se conecta la site-uri de pe WWW, precum şi la alte pagini web întunecate, eliminând natura instabilă a reţelei întunecate, ca motiv pentru care atât de puţine site-uri sunt interconectate.

Prin urmare, autorii au concluzionat: „Noi sugerăm că oamenii care creează site-uri întunecate sunt, în medie, pur şi simplu mai puţin sociabili decât cei care creează site-uri pe www.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!