Toaleta portabilă, cea mai recentă invenţie

Publicitate

Nendo proiectează o toaletă transportabilă pentru victimele calamităţilor naturale.

Toaleta portabilă, cea mai recentă invenţie
Publicitate

Nendo a proiectat o toaletă temporară pentru cei afectaţi de calamităţi naturale, care poate fi asamblată folosind materiale aflate oricui la îndemână şi poate fi demontată complet, pentru transportul facil.

Nendo a demarat proiectul Minimilet a început proiectul Minimilet în urma dezastrelor naturale la scară largă din Japonia, cum ar fi cutremurele Tōhoku şi Kumamoto, din 2011 şi, respectiv, 2016. Ambele cutremure au cauzat tsunamiuri imense forţând locuitorii să îşi evacueze casele şi să se mute în adăposturi temporare.

„O problemă majoră în cazul persoanelor care trăiesc în adăposturi de evacuare nu a fost doar faptul că reţeaua de transport a devenit paralizată, alimentele veneau în cantităţi prea mici, iar infrastructurile de furnizare a energiei electrice, a gazului şi apei au fost întrerupte, ci şi lipsa toaletelor”, a declarat studioul japonez.

Toaleta portabilă, cea mai recentă invenţie

Recunoscând problemele reale care privesc toaletele portabile existente, Nendo a dorit să creeze o soluţie care să ofere mai multă stabilitate şi intimitate. De asemenea, trebuia ca noua toaletă portabilă să fie complet pliabilă, astfel încât să poată fi luată şi mutată în orice altă parte.

Fiecare dintre cele şase componente - patru ţevi din aluminiu, un scaun în formă de C, un cort de intimitate, batiste, pungi de gunoi şi un lichid coagulant - sunt proiectate să se potrivească într-o pungă subţire.

Punga poate deveni, de asemenea, şi un rezervor de apă, reuşind să reţină până la 16 litri de apă - cantitatea necesară pentru spălarea unei toalete de două ori consecutiv. Toaleta poate fi asamblată, de asemenea, folosind şi materiale aflate la îndemână, precum cutii de conserve din aluminiu sau sticle de apă.

Toaleta portabilă, cea mai recentă invenţie

„Diferitele elemente au fost create spre a servi în scopuri multifuncţionale, adică spre a fi utilizate la capacitate maximă”, a menţionat Nendo. „Țevile din aluminiu pot fi folosite atât ca stâlpi de sprijin pentru cort, cât şi ca picioare de susţinere a colacului de toaletă, iar ţesătura de nylon pentru cort poate fi de asemenea folosită ca un poncho.”

„Locuitul în adăposturi de evacuare din spaţiile urbane contemporane, pune la dispoziţie şi alte obiecte de uz zilnic, precum şi diferite materiale pentru deşeuri, spre deosebire de locuitul în deşerturi sau zone montane, unde nu există nimic reutilizabil în aceste scopuri”, a continuat studioul.

Toaleta portabilă, cea mai recentă invenţie

Toaleta Miniminet este precedată de kitul Minim+Aid marca Nendo, pe care studioul - condus de Oki Sato - l-a proiectat tot pentru victimele cutremurelor. Kitul, lansat în 2015, conţine un fluier, un radio, un haină de ploaie, un felinar, un recipient de apă şi o cutie multifuncţională într-un tub subţire.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!