În captivitate, broasca “săgeată otravită”, nu este periculoasă

Publicitate

Supranumită şi Broasca săgeată aurie (Phyllobates terribilis) se întâlneşte îndeosebi în pădurile luxuriante din Coasta Pacifică a Columbiei.

În captivitate, broasca “săgeată otravită”, nu este periculoasă

Sigur aţi auzit despre broasca săgeată aurie, sau Poison dart frog (engl.); iubită de către triburile indiene din America de Sud, pentru pielea sa ce folosea drept sursă de otrăvire ale săgeţilor de vânătoare. Otrava emanată de către această broască, poate doborî chiar şi cel mai mare animal. Ceea ce este totuşi interesant, acestea trăiesc mult mai puţin în captivitate şi nici nu sunt la fel de otrăvitoare precum exemplarele din sălbăticie.

Publicitate

Pielea acestui batracian mignon (femelele ating lungimea maximă de circa 47 mm., iar masculii 45 mm) este acoperită de glandele care secretă redutabilele batrachotoxine. Culoarea dorsală are nuanţe de galben strălucitor, portocaliu sau verde metalic, depinde de zona unde au fost colectate broaştele. Unii indivizi pot avea culoarea portocalie intensă sau galben deschis. Culoarea ventrală este uşor mai deschisă decât cea dorsală, cu excepţia membrelor care au o nunaţă negricioasă pe interior. Este o specie de batracian diurnă şi preponderent terestră. Nu sunt deloc temătoare, nici la apariţia altor animale, nici a omului. Parcă ar şti cât sunt de periculoase:

În captivitate, broasca “săgeată otravită”, nu este periculoasă

un miligram de venin poate ucide zece mii de şoareci

Supranumită şi Broasca săgeată aurie (Phyllobates terribilis) se întâlneşte îndeosebi în pădurile luxuriante din Coasta Pacifică a Columbiei. Herpetologii au descoperit că biotopul său ideal este constituit de pădurile tropicale situate la altitudinea de 100-200 metri, unde umiditatea atinge unitatea impresionantă de 80-90%, iar temperatura este de circa +26 grade Celsius de pe tot parcursul anului.

Conform unor studii, a reieşit că broasca săgeată otravită este de fapt vieţuitoarea care conţine cea mai periculoasă otravă, fiind cu puţin mai toxică chiar decât temuta şi mult mai celebră viespe de mare (Chironex fleckery) o cubo-meduză considerată printre cele mai otrăvitoare fiinţe din Regnul Animalia.

În mediul său natural, Phyllobates terribilis este un batracian sociabil, care trăieşte în grupuri mici de 5-6 exemplare. Totuşi, în condiţii de captivitate, cea mai mortală broască din lume poate trăi şi în grupuri mai mari. Este o făptură teribilă, în adevăratul sens al cuvântului. Se cunosc numeroase cazuri de oameni care au murit după ce au atins direct aceste broaşte. La fel, găini sau câini au murit instantaneu după ce au ajuns chiar în contact accidental cu bucăţi de ziare peste care călcaseră anterior aceste broaşte.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!