Oare cine a răspândit vestea că SIDA ar fi o armă biologică americană?

Publicitate

„SIDA este o pedeapsă divină, din nou cei atinşi de virus sunt doar nişte păcătoşi[...]”

Oare cine a răspândit vestea că SIDA ar fi o armă biologică americană?
Publicitate

În perioada regimului conservator al preşedintelui Ronald Reagan (1981-1989), informaţiile despre apariţia şi răspândirea bolii, ajungeau cu greu la publicul larg. Când fenomenul ia amploare, răspunsul administraţiei şi al suporterilor săi din mass-media este simplist, bigot şi dezamăgitor:

„SIDA este o pedeapsă divină, din nou cei atinşi de virus sunt doar nişte păcătoşi care îşi merită soarta: homosexuali, drogaţi şi prostituate.”

În iulie 1982, la o întâlnire ştiinţifică desfăşurată la Washington, este adoptat acronimul AIDS, în varianta franceză şi spaniolă - SIDA (sindromul imuno-deficienţei dobândite). Cauza general acceptată a SIDA este virusul HIV (Human Immunodeficiency Virus - Virusul imunodeficienţei umane), „descoperit” în 1984 de dr. Robert Gallo şi, mai mult sau mai puţin concomitent, de o echipa de savanţi francezi.

Prima acuzaţie cu privire la legătura dintre SIDA şi armele biologice a aparut în Patriot, un ziar din New Delhi, India. Un articol din 4 iulie 1984 cita articole dintr-o publicaţie oficială a Armatei SUA cu privire la "influenţe naturale şi artificiale asupra sistemului imunitar uman". Publicaţia indiană relata că oamenii de ştiinţă de la Fort Detrick (până în 1969 cunoscut ca Laborator pentru armamente biologice al Armatei) s-ar fi aventurat în profunzimile Africii în căutarea „unui virus puternic care ar putea să nu se gasească în Europa sau Asia”. Datele obţinute din această cercetare „ar fi fost analizate la Fort Detrick şi rezultatul ar fi fost izolarea unui virus care provoacă SIDA”.

Un profesor de biologie de la Universitatea Humblodt din fosta RDG, Jacob Segal, se numără printre primii oameni de ştiinţă convinşi că SIDA a fost creată în laboratorul de la Fort Detrick, Maryland. Segal, împreună cu soţia sa, şi-au publicat descoperirile îm 1986, sub titlul „AIDS: o boală produsă în America”.

El a încercat să demonstreze că virusul imunodeficienţei (HIV), despre care se crede că evoluează în SIDA, este aproape identic cu alte două virusuri: VISNA, o boală mortală ce atacă oile, dar nu şi omul, şi virusul leucemiei celulelor T (HTLV-1), care deşi nu este mortal, este foarte infecţios la om. În lucrarea sa, Segal afirmă că în laboratorul de maximă siguranţă de la Fort Detrick s-a realizat uniunea celor două virusuri, VISNA şi HTLV-1, creându-se o armă biologică artificială, mortală si cu grad ridicat de contagiere. Adică HIV, virusul pus la punct între sfârşitul anului 1977 şi primăvara lui 1978. Segal mai subliniază faptul că iniţial combinaţia a fost testată pe detinuţi, convinşi să-şi dea acceptul de a participa ca voluntari la experiment în schimbul punerii în libertate. Având în vedere faptul că simptomele bolii nu s-au manifestat înainte de 6 luni, testele au fost considerate un eşec, iar deţinuţii au fost eliberaţi. Unii dintre ei fiind homosexuali, odată ajunşi la New York au transmis boala mai departe în cercul gay-lor newyorkezi. Aici, în 1979 avea să se manifeste primul caz confirmat de SIDA, iar boala să înceapă a se răspândi cu repeziciune. Argumentele familiei Segal au constituit baza pentru mare parte din discuţiile ce au urmat cu privire la teoria armei biologice SIDA.

Oare cine a răspândit vestea că SIDA ar fi o armă biologică americană?

Și istoricul german Wolfgang Eggert este de părere că SIDA este o armă biologică înventată în laboratoarele de maximă siguranţă americane în vederea exterminării de fiinţe umane. Conform cărţii sale „Die geplanten Seuchen - Aids, Sars und die militärische Genforschung” în 1969, Departamentul Apărării din Statele Unite ar fi cerut Comisiei Senatoriale un credit de 10 milioane de dolari destinat cercetărilor în vederea dezvoltării unui nou virus în măsură să distrugă sistemul imunitar uman, împotriva căruia să nu existe terapie.

În România există acum peste 13.200 de persoane cu HIV. Numărul este mult mai mare faţă de cel prezentat la finalul anului trecut de managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel. La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!