De ce apare un inel verde în jurul gălbenuşului de ou?

Publicitate

Când un ou fiert tare este tăiat în două, uneori, se poate observa un fenomen puţin ciudat: un inel verzui în jurul gălbenuşului.

De ce apare un inel verde în jurul gălbenuşului de ou?
Publicitate

Iată ce trebuie să ştim despre ciudatul inel verde care se formează în jurul gălbenuşului de ou fiert tare: din fericire nu este vina oului, ci a noastră. Și putem evita acest fenomen cu uşurinţă.

Atunci când tăiem în jumătate un ou fiert tare şi observăm un cerc gri-verzui în jurul gălbenuşului, este un semn că oul nu a fost fiert în mod corespunzător. Astfel, în esenţă, vina ne aparţine. (Sau a persoanei care ne-a pregătit oul.) Decolorarea reprezintă dovada că alimentul a fost fiert prea mult. Carnea se usucă, orezul se arde, iar ouăle fierte tari se decolorează. Spre deosebire de alimentele menţionate, ouăle din acest caz sunt perfect comestibile - având un gust delicios -, cu excepţia faptului că arată uşor verzui.

Există şi o explicaţie ştiinţifică: ce înseamnă această colorare? Aspectul verde-gri al marginii exterioare a gălbenuşului de ou apare atunci când fierul aflat în compoziţia sa reacţionează cu hidrogenul sulfurat din albuş care se produce în momentul în care oul este mult prea fiert. Complet inofensiv, însă deloc necesar.

De ce apare un inel verde în jurul gălbenuşului de ou?

Iată cum putem evita acest proces: să reţinem că oul trebuie fiert pentru o perioadă potrivită de timp, întrucât reacţia de decolorare are loc doar atunci când oul este mult prea fiert. Există mai multe metode de a fierbe oul perfect, însă metoda de mai jos şi sincronizarea timpului nu vor da greş.

  • În primul rând, ouăle se gătesc într-o cratiţă care este suficient de mare pentru a păstra ouăle într-un singur strat.
  • Apoi, ouăle se acoperă cu apă, se aduc la fierbere, după care se opreşte focul. Se pune un capac pe cratiţă. Se lasă în apa fiartă, timp de 15 minute.
  • Ultimul pas este turnarea de apă rece peste ouă, pentru a împiedica fierberea acestora în continuare.

 

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!