O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring

Publicitate

Nu trebuie să ne ajustăm paleta de culori a ecranului, izvorul termal The Grand Prismatic Spring chiar este colorat în culorile curcubeului.

O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring
Publicitate

Minunile naturale din Parcul Naţional Yellowstone nu sunt greu de găsit, însă cel mai mare izvor termal al parcului ar putea fi una dintre cele mai spectaculoase minuni, nu doar pentru dimensiunile sale: denumit Grand Prismatic Spring, izvorul este extrem de fiebinte, iar culorile sale prismatice radiază direct din centru.

Nu trebuie să ne ajustăm paleta de culori a ecranului - izvorul termal The Grand Prismatic Spring sau Marele Izvor Prismatic, din Parcul Naţional Yellowstone, Wyoming, U.S.A., chiar este colorat în culorile curcubeului, urmărind spectrul luminii albe printr-o prismă (de la roşu până la albastru). Izvorul a fost descris şi denumit, pentru prima dată în mod oficial, de către expediţia Hayden în 1871, ce a reprezentat prima activitate de explorare finanţată federal, devenită mai apoi Yellowstone. Liderul expediţiei, Ferdinand Hayden, a scris:

„Nimic realizat şi conceput vreodată prin arta umană nu ar putea egala această deosebită vivacitate şi delicateţe a culorilor acestor izvoare prismatice. Viaţa devine un privilegiu şi o binecuvântare după ce omul a văzut şi a simţit aceste tipuri incomparabile de abilităţi isteţe ale naturii.”

O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring

Dar ce cauzează magnificul colorit al izvorului?

Apa din centrul acestuia are o temperatură aproape de punctul de fierbere, însă se răceşte pe măsură ce curge către margini. Se formează astfel zone cu temperaturi diferite, fiecare favorizând apariţia unei anumite bacterii. Aceste microorganisme au culori diferite şi astfel apare acest gradient de culoare incredibil.

Apa din centru, care izvorăşte dintr-o adâncime de aproximativ 37 m, poate atinge 87 de grade Celsius, motiv pentru care nu poate întreţine viaţa, iar datorită numărului foarte redus de organisme ce pot trăi în centrull izvorului, apa este extrem de clară şi de un albastru superb. Pe măsură ce apa se împrăştie către exterior şi se răceşte, apar cercuri concentrice de diferite temperaturi. Aceste inele sunt esenţiale, întru-cât fiecare inel în parte găzduieşte, datorită temperaturii sale, câte un alt tip de microorganisme şi bacterii. Multitudinea de bacterii sunt cele care colorează într-un mod mistic toată apa izvorului.

O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring

Grand Prismatic Spring este cel mai mare izvor temal din Statele Unite şi al treilea în lume, însă este cu siguranţă cel mai frumos şi spectaculos izvor termal de pe glob. Are un diametru de 112,8 m şi o adâncime de 37 m. Izvorul a fost descoperit în anul 1870 de exploratorii europeni care căutau locuri noi pentru a vâna animale pentru blană şi l-au numit „lacul care fierbe”.

Zona atrage şi astăzi foarte multe animale sălbatice, mai ales în iernile grele, pentru a profita de temperaturile mult mai ridicate. Izvorul atrage foarte mulţi turişti, iar pentru aceştia a fost construită o pasarelă de unde pot admira mai de aproape spectacolul naturii.

O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring O minune naturală: izvorul termal The Grand Prismatic Spring
Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!