Colile aeromorfe gonflabile se autoîmpăturesc în figuri origami complexe

Publicitate

Împăturim figuri origami cu mâna? Prea obişnuit, prea normal, prea învechit. Acum ele se umflă singure.

Colile aeromorfe gonflabile se autoîmpăturesc în figuri origami complexe
Publicitate

Coli obişnuite din plastic, hârtie sau ţesătură, se pot transforma acum în gonflabile complexe folosind o metodă elaborată de către cercetătorii de la Tangible Media Group, MIT Media Lab. În timp ce o husă tipică realizată din aceste materiale s-ar umfla într-o formă sferică, precum un balon, Aeromorfele grupului se expandează în forme diferite, determinate de modelul de cusături cu care aceastea sunt presate.

Cercetătorii de la Tangible Media Group au conceput un instrument software pentru a genera aceste modele, care corespund unor diferite forme tridimensionale. Un cap special, etanşat la cald, montat pe o maşină CNC standard cu trei axe, transpune modelele în coli de plastic, hârtie sau în ţesături.

Videoclipul proiectului prezintă Gonflabilele Aeromorfe desfăcându-se din plate, în forme precum un cocor şi un cub origami (arta împăturirii hârtiei).

Colile aeromorfe gonflabile se autoîmpăturesc în figuri origami complexe

Aeromorfele au potenţialul de a simplifica foarte mult modul în care sunt fabricate structurile gonflabile şi ar putea ajuta la extinderea tehnologiei din ramura arhitecturii gonflabile.

„Cel mai mare progres pe care îl vedem în acest proiect este un control precis de pliere - direcţie şi unghi - folosind materiale comune pe care orice designer le poate procura, cum ar fi hartia, ţesătura sau plasticul,” a declarat Jifei Ou de la grupul Tangible Media Group. „Acestea nu necesită un procedeu complicat de mulare şi turnare pentru a crea gonflabile, şi, prin urmare, pot fi testate cu uşurinţă."

Software-ul Aeromorph utilizează o combinaţie de trei geometrii pentru a controla modul în care se îndoaie un material: liniar, arcuit şi romboidal. De exemplu, modificarea raportului nominal de aspect al rombului, determină cât de acut se va plia structura umflată, în jurul acestuia.

Colile aeromorfe gonflabile se autoîmpăturesc în figuri origami complexe

Utilizatorul poate rula pe atât de multe simulări, pe cât necesită, direct din software, testând alteraţiile subtile ale geometriei. Odată ce se hotărăşte asupra unui design final, exportă aspectul 2D final în format DXF, care poate fi utilizat cu majoritatea utilajelor CNC.

Procesul de etanşare la cald se poate realiza manual sau cu ajutorul unui sistem de stanşare robotizat. Aeromorfele au potenţialul de a simplifica foarte mult modul în care sunt fabricate structurile gonflabile şi ar putea ajuta la extinderea tehnologiei din ramura arhitecturii gonflabile.

În plus faţă de instalaţiile (cum ar fi clubul de noapte negru gonflabil, creat de Bureau A, pentru Federaţia Arhitecţilor Elveţieni) şi pavilioanele gonflabile (pavilionul-nori gen baloane de săpun, pentru Festivalul Roskilde 2016, creat de către BIG), grupul consideră tehnologia ca fiind utilă în design-ul ambalajelor, unde pernele de aer reprezintă cele mai populare obiecte de protecţie din timpul livrărilor. „Aceasta [tehnologia] ne oferă posibilitatea de a fabrica o pernă auto-pliantă care se pliază în mod automat pentru a încadra perfect elementul transportat,” a spus Ou.

O altă aplicaţie a procedeului ar putea fi tehnologia confecţiilor şi designul îmbrăcăminţii. Ca şi exemplu, echipa Tangible Media Group a propus o mânuşă de ciclism care se umflă şi se desumflă pentru a indica direcţia pe care utilizatorul ar trebui să o ia.

Colile aeromorfe gonflabile se autoîmpăturesc în figuri origami complexe

În 2015, grupul a prezentat tricoul BioLogic, care se auto-decojeşte în scopul creării unei aerisiri, ca răspuns la transpiratie. Aeromorfele ar putea fi încorporate în articole de îmbrăcăminte transformabile similare. Cercetătorii Aeromorph lucrează în prezent cu un producător pentru a investiga aplicaţiile pe scară largă ale tehnologiei.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!