Consumul regulat de cacao este foarte bun pentru creier

Publicitate

Faptul că ciocolata ne-ar putea face bine, nu reprezintă o idee nouă, dar să vedem de ce.

Consumul regulat de cacao este foarte bun pentru creier
Publicitate

Consumarea flavanolilor de cacao - antioxidanţii regăsiţi în boabele de cacao - nu numai că stimulează memoria şi funcţia cognitivă pe termen scurt, dar consumul regulat ar putea ajuta la protejarea împotriva declinului cognitiv pe masură ce îmbătrânim, a dedus un nou studiu.

Faptul că ciocolata ne-ar putea face bine, nu reprezintă o idee nouă, existând numeroase studii anterioare care au afirmat acest lucru. Cu toate acestea, o echipă de cercetători italieni a efectuat o meta-analiză a studiilor disponibile, analizând în mod specific ce se întâmplă cu creierul nostru imediat după consumul de flavanol din cacao, cât şi pe o perioadă prelungită de timp.

Studiul lor, publicat în Frontiers in Nutrition, a constatat că mâncatul de flavanoli de cacao stimulează circulaţia sângelui în părţile-cheie ale creierului, îmbunătăţind memoria de lucru, intervalul de atenţie şi chiar viteza procesării imaginilor vizuale. Cu toate acestea, intensitatea acestor efecte la adulţii tineri şi sănătoşi a fost subtilă, fiind necesare teste cognitive adiţionale exigente, pentru a le descoperi.

Consumul regulat de cacao este foarte bun pentru creier

Și nu numai, în mod surprinzător, ei au descoperit, de asemenea, că consumul regulat al micii defătări, pe o perioadă lungă de timp, a afectat acea partea a creierului care se este responsabilă cu cunoaşterea legată de vârstă, îmbunătăţind în mod semnificativ performanţa adulţilor în vârstă, care deja suferă un declin cognitiv uşor, şi probabil protejându-i împotriva acestuia. 

„Rezultatul sugerează potenţialul flavanolilor de cacao de a proteja cogniţia populaţiilor vulnerabile de-a lungul timpului, prin îmbunătăţirea performanţelor cognitive”, au declarat autorii Valentina Socci si Michele Ferrara, de la Universitatea din L'Aquila. „Dacă ne uităm la mecanismul de baza, flavanolurile de cacao au efecte benefice asupra sănătăţii cardiovasculare şi pot ajuta la creşterea volumului sângelui cerebral la nivelul girului dentat al hipocampului", au explicat savantele. „Această structură este afectată în mod special de procesul de îmbătrânire şi, prin urmare, este afectată şi potenţiala sursă a memoriei legate de vârstă, care intră în declin, odată cu trecerea timpului”.

Consumul regulat de cacao este foarte bun pentru creier

Socci şi echipa sa, au mai descoperit şi că, în special în rândul femeilor, consumul de cacao după o noapte deprivată de somn, a contrabalansat efectele negative şi a îmbunătăţit funcţia cognitivă (o veste relativ bună pentru proaspetele mămici).

Autorii sugerează, în lucrarea lor, că administrarea flavanolilor de cacao ar putea fi folosită ca „un nou şi interesant instrument nutraceutic pentru a proteja cunoaşterea umană şi pentru a contracara diferitele tipuri de declin cognitiv”, fie că este vorba de privarea de somn sau de un declin natural al cunoaşterii, la vârste înaintate.

Desigur, ele arată că, deşi „consumul regulat de cacao şi ciocolată ar putea avea efecte benefice asupra funcţionării cognitive în timp”, dezavantajul evident al consumului exagerat de ciocolată rezultă în adaosul de zaharuri şi lapte.

Consumul regulat de cacao este foarte bun pentru creier

Astfel, avem opţiunea de a le urma exemplul, liderelor studiului:

„Ciocolata neagră reprezintă o sursă bogată în flavanoli. Astfel, mâncăm mereu nişte ciocolată neagră. În fiecare zi.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!