Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

Publicitate

Izvoarele sunt cunoscute de către localnici sub numele de „jigoku”, adică iaduri.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu
Publicitate

„Căldura devinde foarte greu de suportat în Beppu pe timpul verii, cu toate izvoarele sale termale”, spune Sachiko Okuda, un ghid turistic veteran şi originară din „capitala izvoarelor termale” din Japonia. Privind pe fereastra autobuzului, în drum spre oraş, este destul de uşor să o credem. Aburii se revarsă din fiecare a doua clădire.

Activitatea geotermală de pe insula Kyushu este foarte bogată, îndeosebi datorită celui mai activ vulcan din Japonia, Muntele Aso. Cele mai multe izvoare cu apă caldă, peste 2900 la număr, se găsesc în zona oraşului Beppu. Acestea aduc zilnic la suprafaţă peste 130.000 de tone de apă fierbinte, ai cărei aburi inundă întreg oraşul, creând iluzia că este cuprins de fum.

Printre cele mai spectaculoase izvoare care se găsesc în apropierea oraşului Beppu se numără aşa-numitele „Jigoku” (Iaduri). În interiorul aşezării japoneze există 8 izvoare de acest tip, în interiorul cărora apa poate atinge temperaturi de până la 100 de grade Celsius.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

În afară de turism, izvoarele termale joacă un rol extrem de important în viaţa de zi cu zi a locuitorilor oraşului. Aburul degajat este utilizat pentru a încălzi apa care mai apoi se livrează prin conducte către locuinţe şi întreprinderi. De asemenea, apa este folosită pentru agricultură, în scop terapeutic şi, bineînţeles, pentru băi curative.

Beppu reprezintă a doua sursă de apă termală din lume, după Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii. „În timpul Săptămânii de Aur, avem aproximativ 60.000 de vizitatori cazaţi în staţiunile noastre onsen (din japoneză: izvor termal sau spa)", explică Okuda.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

Cele 8 aşa-numite Iaduri, reprezintă cele mai faimoase izvoare termale din Beppu, unde apa ţâşneşte la temperaturi 150°C, iar fiecare iad în parte are o caracteristică deosebită.

Umi Jigoku sau „iadul de mare”
Aici, izvorul termal are o culoare asemănătoare mărilor, asta datorită cobaltului prezent în cantităţi extrem de însemnate, şi deşi ar putea părea prielnic pentru o baie fierbinte, nu este deloc aşa; peisajul este într-adevăr minunat, însă temperatura apei este de 98° Celsius. Proprietarii magazinelor din apropierea izvorului folosesc apa acestuia pentru a fierbe ouă.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Oniishibozu Jigoku
Izvorul a fost denumit „Iadul Călugărului cu Capul Bărbierit" datorită bulelor de nămol asemănate de localnici cu capetele rase ale călugărilor japonezi. În apropierea izvorului a fost construită o baie publică cu numeroase piscine. Oniishibozu este şi mai cald decât Umi, avânt o temperatură de 99 de grade Celsius.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Yama-Jigoku (Iadul din munţi)
Semănând cu munţi de noroi conform legendei, piscinele Yama-Jigoku sunt, în realitate, mai mult nişte mlaştini aburinde. Deşi aparent inofensive, ele ating 90°C. În apropiere se află o mini grădină zoologică cu animale adaptate la căldură, precum păsări flamingo, maimuţe, şerpi şi un hipopotam care aşteaptă să fie hrănit cu morcovi.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Kamado-Jigoku (Iadul oalei de gătit)
O statuie a unui demon roşu, poziţionat pe capacul unei oale de gătit, păzeşte intrarea la Kamado-Jigoku. Unele dintre iazurile colorate în diverse culori de aici, ating punctul de fierbere. Tot aici regăsim şi băi - mai puţin fierbinţi - pentru mâini şi picioare, apă potabilă de 80°C şi jigoku-mushi: legume şi ouă fierte tari, gătite în apă clocotită şi aburi.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Oniyama-Jigoku (Iadul Muntele demonului)
Cunoscut şi sub numele de „iadul crocodilului”, Oniyama găzduieşte aproximativ 80 de creaturi, precum aligatori ce se scaldă în apele tulburi provenite de la un izvor sărat. Presiunea aburilor de aici este suficient de puternică pentru a tracta un vagon şi jumătate de tren, precum şi prielnică în crearea de condiţii de reproducere a crocodililor.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Shiraike-Jigoku (Iadul Lacului Alb)
Decorat cu pietre în centrul apei lăptoase-verzuie, împreună cu arbuştii ce îl decorează de jur-împrejur, Shiraki seamănă cu o grădină zen japoneză.
Izvorul ShiraIke Jigoku are culoarea albă, deoarece în apa sa există sare, acid boric, silicat de sodiu şi bicarbonat de calciu. Un izvor extrem de fierbinte, elimină un abur alb-cremos de 95 de grade Celsius.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Tatsumaki-Jigoku (Iadul tornadă)
Privită ca o comoară naturală a oraşului Beppu, Tatsumaki este unul dintre puţinele gheizere din Japonia. Erupe la aproximativ fiecare jumătate de oră, câte 10 minute, iar jetul său ar putea arunca apa până la 50 de metri înălţime, dacă nu ar fi blocat de o placă de piatră special creată în acest sens. La diabolica arşită de 150 de grade Celsius, Tatsumaki emană cea mai fierbinte apă dintre toate iadurile şi emite gaze sulfuroase fierbinţi.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Chinoike Jigoku (Iadul de sânge)

Este cel mai spectaculos izvor geotermal din Beppu. Culoarea sa roşie se datorează prezenţei oxidului de fier şi oxidului de magneziu în apă, ar temperatura apei este de 80° Celsius.

În afară de izvoarele termale, zona atrage foarte mulţi turişti, anual, şi datorită maimuţelor care trăiesc în parcul special amenajat pentru ele, la poalele muntelui Takasaki, aflat la 6 km de Beppu. Cele 1500 de animale sunt hrănite la intervale regulate de timp pentru a nu părăsi parcul şi a ajunge în oraş în căutare de hrană, unde ar risca să fie omorâte de fermierii cărora le-ar distruge recoltele.

Cele 8 „iaduri” arzătoare din Beppu

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!