De ce toate vacile sunt întoarse spre aceeaşi direcţie?

Publicitate

Aţi observat vreodată că cirezile şi turmele de animale de pe câmp, sunt poziţionate înspre aceeaşi direcţie? Mai multe imagini Google Earth au confirmat faptul că bovinele tind să se alinieze spre direcţia nord-sud.

De ce toate vacile sunt întoarse spre aceeaşi direcţie?
Publicitate

Cerbul sălbatic dezvoltă acelaş comportament - un fenomen care aparent a trecut neobservat de către ciobani şi vânători, timp de mii de ani. În revista Proceedings for the National Academy of Sciences, oamenii de ştiinţă evidenţiază câmpurile magnetice ale Pământului, ca motiv ce poate influenţa comportamentul acestor animale.

Pământul poate fi privit ca un magnet imens, cu nordul şi sudul magnetic, ambele situate aproape de polurile geografice. Multe specii - inclusiv păsările şi somonul - sunt recunoscute pentru strategia lor de a utiliza câmpurile magnetice ale Pământului la migraţie, precum un GPS natural.

De ce toate vacile sunt întoarse spre aceeaşi direcţie?

Câteva studii au demonstrat că unele mamifere - inclusiv liliecii - folosesc, de asemenea, o „busolă magnetică” pentru a-şi îmbunătăţi simţul orientării. Dr. Sabine Begall de la Universitatea din Duisburg-Essen, Germania, a studiat în principal sensul magnetic al orbeţilor - mamifere rozătoare subterane, originare din Africa, asemănătoare cârtiţei, cu ochii ascunşi sub piele, cu incisivi şi gheare mari.

„Ne punem întrebarea dacă şi animalele mai mari deţin acest simţ magnetic”, a declarat Begall.

Dr. Begall şi colegii săi au decis să studieze mai întâi comportamentul natural al bovinelor domestice. Cercetătorii au studiat imagini Google Earth însumând 8,510 vite care păşteau şi se odihneau, în 308 câmpii şi păşuni din întreaga lume. „Uneori ne trebuiau ore întregi pentru a găsi fotografii cu o rezoluţie bună”, a spus Dr. Begall.

De ce toate vacile sunt întoarse spre aceeaşi direcţie?

Oamenii de ştiinţă nu au putut distinge cu exactitate care parte a corpului bovinelor era capul, însă au constatat cu succes că animalele tind să fie direcţionate fie către nord, fie către sud. Studiul lor a exclus posibilitatea ca poziţia Soarelui sau direcţie vântului să fie un factor major în influenţarea orientării bovinelor.

Dr. Bengall a spus: „În Africa şi America de Sud, vitele erau uşor orientate spre direcţia nord-est - sud-vest. Dar aşa cum se ştie, câmpul magnetic al Pământului este mult mai slab acolo”, a explicat ea. Cercetătorii au mai înregistrat şi poziţiile corporale ale 2,974 cerbi sălbatici, din 277 de locaţii din Republica Cehă. Munca lor de teren a arătat că majoritatea cerbilor ce se odihneau pe păşuni erau poziţionaţi cu faţa către nord. Aproximativ o treime din totalul de cerbi studiaţi erau poziţionaţi cu faţa către sud.

De ce toate vacile sunt întoarse spre aceeaşi direcţie?

„Ar putea fi vorba despre un comportament anti-prădător”, a speculat Dr. Begall. Willy Miller - un fermier scoţian - a remarcat: „Niciodată n-am observat că vacile sunt întoarse cu faţa către aceeaşi direcţie." Vacile sunt animale sociabile: „Toate se aşează pe jos înainte de ploaie şi se adună într-o formaţiune circulară în timpul viscolelor”, a mai explicat el.

De ce toate vacile sunt întoarse spre aceeaşi direcţie?

Profesorul John Phillips, un biolog senzorial de la Universitatea Virginia Tech, SUA, a comentat că acest al şaselea simţ magnetic ar putea fi „practic omniprezent în regnul animal”. El a adăugat: „Trebuie să ne gândim la unele lucruri cu adevarat fundamentale pe care această capacitate senzorială le creează în instinctul animalelor”.

Explicarea motivului pentru care animalele au un astfel de comportament, rămâne o provocare deschisă pentru cercetăttori - alături de cazul bovinelor din Scoţia care sunt excepţie de la regulă.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!