Cea mai mare furtună geomagnetică din istorie

Publicitate

O auroră roşie din Japonia în 1770, pare să fi fost, de fapt, o furtună geomagnetică.

Cea mai mare furtună geomagnetică din istorie
Publicitate

Oamenii de ştiinţă spun că, o auroră roşie observată în Kyoto, Japonia, în urmă cu 250 de ani, pare să fi fost cea mai mare furtună geomagnetică din istoria înregistrată vreodată, eclipsând-o pe cea din anul 1859, care deţinea recordul anterior.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Literatură Japoneză din Tokyo (NIJL) şi de la Institutul Naţional de Cercetări Polare (NIPR) au studiat un tablou dintr-un manuscris japonez numit „Seikai” („Înţelegând cometele”), care conţinea, de asemenea, un comentariu privind o auroră roşie deasupra metropolei Kyoto, pe 17 septembrie 1770.

Utilizând calculele astrometrice ale cerului de noapte, exact aşa cum s-ar fi conturat pe atunci, au putut verifica geometria aurorei în comparaţie cu tabloul şi înregistrarea scrisă.

Cea mai mare furtună geomagnetică din istorie

Ei au descoperit că, furtuna care a provocat-o ar putea fi comparabilă cu, sau chiar puţin mai mare decât, Evenimentul Carrington sau Furtuna solară din 1859, care rămâne cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată. Ei estimează că furtuna din 1770 a fost cu 3 până la 10 la sută mai mare. Rezultatele lor sunt publicate în revista Space Weather.

„Entuziasmul şi dedicarea astronomilor amatori din trecut, ne oferă o ocazie interesantă”, a comentat Kiyomi Iwahashi de la NIJL, într-o declaraţie. „Jurnalul a fost scris de către un kokugakusha [cărturar al culturii japoneze antice] şi prezintă o descriere sofisticată a aurorei roşii, inclusiv o descriere a poziţiei acesteia faţă de Calea Lactee”.

Savanţii au reuşit, de asemenea, să obţină o imagine mai exactă cu privire la durata acestei furtuni din 1770, sugerând că s-a dezlănţuit timp de până la nouă zile.

Cea mai mare furtună geomagnetică din istorie

Furtunile geomagnetice sunt cauzate de erupţiile solare care transmit particule în calea noastră şi interacţionează cu atmosfera noastră. Acestea pot provoca o perturbare temporară a magnetosferei, care, în prezent, poate afecta sateliţii şi poate determina apariţia unor aurore intense.

În lucrare, cercetătorii remarcă faptul că evenimentul din septembrie 1770 şi cel din septembrie 1859 au avut loc la o diferenţă de 100 de ani, însă în prezent, au trecut deja 150 de ani de la ultimul eveniment de acest gen. Conform unor înregistrări, acest lucru înseamnă că, am depăşit termenul unei furtuni puternice.

„Aceasta este o chestiune de pericol natural cu grad ridicat de risc şi cu probabilitate redusă în ceea ce priveşte era spaţială”, explică ei.

Cea mai mare furtună geomagnetică din istorie

Nu suntem complet nepregătiţi, desigur; Space Weather Prediction Center (SWPC - un centru meteorologic american) din SUA anunţă oamenii când trebuie să se ferească de furtuni intense şi să închidă în mod corespunzător sateliţii sau centralele electrice.

Doar dacă va fi cazul.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!