Istoria oraşului cu cel mai grozav nume din lume

Publicitate

Oare de unde şi-a primit numele oraşul Batman din Turcia?

Istoria oraşului cu cel mai grozav nume din lume
Publicitate

Pericol! (Jeopardy!) Campionul Ken Jennings investighează modul prin a fost botezat care oraşul turc Batman - şi explică de ce tentativa primarului de a da în judecată corporaţia Warner Bros. în privinţa „Cavalerului întunecat”, care nu s-a materializat niciodată.

Turcia sud-estică este, în ansamblul său, un ţinut frumos, înconjurat cu munţi masivi, flori sălbatice şi cascade. Peşterile şi ruinele sale se numără printre cele mai vechi situri arheologice din lume. Însă cel de-al treilea oraş ca mărime din regiune se ţine, oarecum, departe de traseele turistice. Aici vorbim despre un teritoriu împânzit de clădiri neprimitoare, din ciment, lipsit de spaţii verzi, cum ar fi copacii şi fără un istoric anume - un „oraş modern, fără farmec”, potrivit unui ghid de călătorie. Dacă turiştii vizitează, totuşi, locul, vin dintr-un singur motiv - numele neobişnuit al oraşului. Sfânta toponimie turcă, Batman!

De-a lungul secolelor, Batman era doar un sat adormit numit Iluh, dar în anii 1940 a fost descoperit în zonă petrol, iar Iluh - astăzi, aflat la doar doi sau trei kilometri distanţă faţă de sudul celui mai mare câmp petrolier al naţiunii - au devenit, peste noapte, un oraş foarte prosper. În anul 1957 a fost redenumit după râul Batman din apropiere, un afluent al râului Tigru.

„Și de unde şi-a primit numele râul Batman?”, se întreabă în acest moment, cam toţi tocilarii adepţi ai super-eroilor de pretutindeni. În Turcia şi Persia, un batman reprezintă o unitate de măsură antică - de fapt, cuvântul este încă definit în multe dicţionare atât engleze, cât şi turce, însă nu ca fiind „un cruciat cu o grozavă centură caracteristică cu utilităţi”, ci drept „o unitate de măsură turcă egală cu 10 kg”. Cu toate acestea, majoritatea comentatorilor consideră că fluviul Batman şi-a primit numele în urma prescurtării denumirii unui munte din apropiere, „Bati Raman”.

Istoria oraşului cu cel mai grozav nume din lume

Batmanul din Turcia a devenit popular în anul 2008, atunci când primarul său, Huseyin Kalkan, a anunţat în presă că plănuieşte procese împotriva companiei Warner Bros. şi a regizorului Christopher Nolan, creatorii trilogiei filmului Dark Knight („Cavalerul Întunecat”). „Există doar un singur Batman în lume”, a declarat el reporterilor. „Producătorii americani au folosit numele oraşului nostru fără să ne informeze.” Părea neclintit de faptul că primele benzi desenate cu Batman au apărut la începutul anului 1939, cu aproape două decenii mai înainte ca oraşul său să fi început să folosească numele.

Nici un proces nu s-a concretizat vreodată şi a devenit clar că aceasta fusese doar o mişcare de interes în scopul publicităţii, din partea primarului Kalkan, al cărui oraş a primit, ulterior, lovituri din partea mass-mediei. Păcat că nu ştie faptul că există un oraş mult mai faimos în lume, care, de asemenea, s-a aflat la un pas de o dispută legală cu DC Comics. Melbourne, din Australia, a fost fondat de către un fermier pe nume John Batman şi, astfel, una dintre denumirile originale pe care le dăduse fondatorul regiunii, era „Batmania”. Batman, Turcia şi Batmania, Australia ar fi fost un duo dinamic formidabil.

Istoria oraşului cu cel mai grozav nume din lume Istoria oraşului cu cel mai grozav nume din lume

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!