Albinele pot fi ori stângace ori dreptace

Publicitate

Unele albine par să aibă o înclinaţie spre stânga sau spre dreapta, atunci când zboară.

Albinele pot fi ori stângace ori dreptace
Publicitate

Multe animale par să îşi aprecieze mai mult o anumită parte a propriului corp, în defavoarea celeilalte, începând de la elefanţii cu un ataşament deosebit pentru unul dintre colţii săi, la cangurii care au înclinaţie spre a-şi folosi braţul stâng în diferite sarcini. Însă această preferinţă nu se limitează la creaturile animale cu o mai bună pricepere cognitivă, întrucât cercetătorii au descoperit că şi umila albinuţă are o predilecţie pentru stânga sau dreapta.

Noul studiu, publicat în PLOS One, a constatat că, în timp ce unele albine nu par să aibă o tendinţă de a zbura pe o parte sau pe alta, la altele se observă în mod clar şi consecvent această tendenţiozitate. „Spre deosebire de oameni, care de cele mai multe ori sunt dreptaci, unele albine par să favorizeze partea stângă, altele partea dreaptă, iar altele par să nu întreprindă nici un fel de înclinaţie, având o polarizare nulă”, spune profesorul Mandyam Srinivasan, coautorul lucrării.

Cercetătorii au realizat o serie de experimente diferite pe micii lor subiecţi de testare. Amenajarea de bază a implicat un tub lung, având o delicatesă cu gust de nectar , poziţionată la un capăt. Cu toate acestea, pentru albine nu a fost un proces atât de simplu, având în vedere că cercetătorii au montat un obstacol în mijloc, pentru a determina albinele să aleagă direcţia pe stânga sau pe dreapta şi să treacă printr-o gaură.

În cadrul primei amenajări, echipa a variat dimensiunea găurilor, iar albinele, în mod invariabil, au ales deschiderea cea mai mare, aproximativ 80% din timp. Această alegere are sens pentru o albină, care în mod evident, nu vrea să rămână blocată. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au egalat găurile în dimensiune, albinele au făcut ceva neaşteptat.

În timp ce aproximativ jumătate dintre insecte nu au prezentat nicio preferinţă în ceea ce priveşte pe care gaură să o apuce, s-a dovedit că 45 la sută dintre albine au avut mare grijă la gaura prin care au ales să zboare, având preferinţe clare fie spre stânga, fie spre dreapta. Însă atunci când cercetătorii au testat, în pasul următor, aceste albine, prin redimensionarea găurilor, lucrurile au devenit interesante.

Dacă au ales o albină dreptace şi au pus-o într-un tunel în care gaura din stânga era mai mare, aceasta a ezitat uşor înainte de a alege gaura cu deschiderea mai mare, ca şi când ar încerca să decidă pe care cale să o ia. Atunci când cercetătorii au realizat acest proces invers şi au plasat gaura mai mare pe partea dreaptă, insectei i-a trebuit o perioadă mai scurtă de timp pentru a decide calea.

Albinele pot fi ori stângace ori dreptace

„Noi credem că aceste deviaţii individuale contribuie la îmbunătăţirea eficienţei zborului unui roi de albine prin medii dens presărate”, continuă profesorul Srinivasan. „Insectele care zboară se confruntă în mod constant cu provocarea de a alege rute eficiente, sigure şi lipsite de coliziune, în timp ce navighează prin frunzişuri dense.”

Cercetătorii consideră că aceste noi cunoştinţe ar putea ajuta la proiectarea de drone, contribuind la crearea aeronavelor care iau decizii autonome în timp ce zboară.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!