Auzul bufniţelor nu se deteriorează niciodată

Publicitate

Se pare că bufniţele deţin secretul urechilor cu viaţă fără de moarte.

Auzul bufniţelor nu se deteriorează niciodată
Publicitate

Strigiformele îşi menţin acut simţul auzului, chiar şi la o vârstă foarte înaintată, au constatat de curând oamenii de ştiinţă. Anterior, această capacitate a fost descoperită la grauri, sugerând că păsările sunt protejate împotriva pierderii auzului, legată de înaintarea în vârstă. Cunoscând mai multe despre „urechile fără vârstă” ale bufniţelor ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente pentru problemele de auz uman. Păsările sunt capabile să îşi autorepare în mod natural, defectele urechii interne.

George Klump de la Universitatea din Oldenburg, Germania, un cercetător din cadrul studiului, a declarat că bufniţele îşi păstrează auzul intact, până la o vârstă foarte înaintată. „Păsările îşi pot vindeca urechile precum (oamenii pot vindeca) o rană”, a spus el. „Oamenii nu îşi pot recreşte celulele senzoriale ale urechilor, însă pasarile pot face acest lucru.” Asemenea tuturor mamiferelor, oamenii suferă, de obicei, de pierderea auzului la bătrâneţe.

Auzul bufniţelor nu se deteriorează niciodată

Până la vârsta de 65 de ani, oamenii se pot aştepta să piardă peste 30 dB din sensibilitatea la frecvenţe înalte. Comentând cu privire la acest studiu, dr. Stefan Heller de la Universitatea Școlii de Medicină din Stanford, a declarat au început lucrările de investigare a diferenţelor dintre păsări şi mamifere.

„Pentru a ne folosi cu adevarat de aceste cunoştinţe, trebuie să realizăm studii comparative între păsări şi mamifere care ţin să găsească diferenţele capacităţii de regenerare, un subiect care este cercetat în mod activ, de un număr mare de laboratoare din întreaga lume”, a spus el.

Studiul, publicat în jurnalul Procesele Societăţii Regale B, a fost efectuat pe şapte bufniţe captive. Păsările au fost dresate să zboare la o stinghie pentru a primi o recompensă ce consta din hrană, ca răspuns la sunete. Chiar şi cea mai bătrână bufniţă, care ajunsese la vârsta de 23 de ani, nu a prezentat semne de pierdere a auzului, legat de vârstă.

Auzul bufniţelor nu se deteriorează niciodată

Bufniţele (strigiformele) trăiesc în sălbăticie până la vârsta de numai trei sau patru ani. Ele se ghidează după auz pentru a vâna prada noaptea.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!