Forditul: O bijuterie realizată din straturi de vopsea auto veche

Publicitate

Deşi nu este o piatră preţioasă, forditul reprezintă o raritate în zilele noastre automatizate.

Forditul: O bijuterie realizată din straturi de vopsea auto veche
Publicitate

Forditul, cunoscut şi sub numele de Agat-Detroit, vine în culori aprinse, desfăşurate în valuri psihedelice şi este adesea transformat în bijuterii artizanale spectaculoase. Dar forditul nu este o piatră preţioasă, ci mai degrabă o vopsea uscată clădită strat cu strat, în fabricile care colorau automobilele cu mult timp în urmă. În special în Detroit, Michigan, SUA, de unde îi provine şi numele.

Mai înainte ca vopsitul de autoturisme să fi devenit un proces automat, acestea se vopseau prin pulverizare manuală. Excesul de vopsea s-a acumulat treptat între şinele şi rampele vopsitoriei, pe care se expun vehiculele. De-a lungul timpului, sute de straturi de vopsea în nenumărate culori s-au creat în cuptoarele unde vopselele maşinilor trebuiau întărite la mare căldură. În cele din urmă, vopseaua astfel clădită devenea obstructivă sau prea groasă şi grea, necesitând îndepărtarea ei. Nimeni nu ştie cu siguranţă când a părăsit uzinele zgura vopselei emailate, dar se spune că unii lucrători mai îndemânatici, cu ochi pentru frumos, le-ar fi dus acasă şi le-ar fi transformat în bijuterii frumoase.

Forditul: O bijuterie realizată din straturi de vopsea auto veche

Din păcate, tehnicile care au produs această materie primă, cu ani în urmă, nu se mai practică. Automobile de astăzi sunt vopsite de către braţe automate robotizate, iar şasiul este încărcat electrostatic pentru a atrage moleculele de vopsea, lăsând prea puţin sau chiar deloc, surplus de reziduuri. Și deoarece multe dintre uzinele care produceau fordite nu mai există astăzi, acest material brut este acum greu de găsit, iar bijuteriile rezultate au un farmec aparte, nostalgic.

În afară de Detroit, forditele mai provin şi din alte locuri. Marea Britanie are câteva exemplare deosebite, care nu numai că au culori opace, ci şi transparenţă şi aspect metalic printre unele straturi. Forditul din Detroit prezintă, de obicei, un strat grund gri printre culorile vibrante. Forditele din Ohio provin din fabrici care obişnuiau să vopsească furgonete, astfel încât culorile pot fi nuanţe pământii de verde şi maro sau culori mai vibrante din anii '70 precum galben, portocaliu sau albastru luminos.

Forditul: O bijuterie realizată din straturi de vopsea auto veche

Forditele se pot achiziţiona din diferite locuri de pe internet.

Surse: Fordite.com / NY Times / Wire-sculpture. Fotografii de: Fissureprice

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!