Arheologii, pe urmele tainelor vrăjmaşilor Israelului Antic

Publicitate

Situl filistin descoperit în 2013, deschide noi porţi spre cercetări şi mai amănunţite.

Arheologii, pe urmele tainelor vrăjmaşilor Israelului Antic
Publicitate

După mai bine de 30 de ani de cercetări ale rămăşiţelor unui oraş al filistenilor, Ashkelon din Israel, o echipă de arheologi a descoperit o zonă a oraşului care pare să fi aparţinut unui cimitir străvechi al filistenilor.

Echipa de cercetători a dat peste mai multe cranii şi indicii care ar fi zăcut îngropate vreme de 3000 de ani în cimitirul respectiv. Acestea ar fi în măsură să ofere indicii despre civilizaţia filistenilor, stilul lor de viaţă şi chiar să rezolve anumite enigme despre această civilizaţie străveche.

„Am descoperit acest cimitir chiar în apropierea rămăşiţelor unui oraş al filistenilor”, a spus Daniel Master, un profesor arheolog la Wheaton College din Illinois şi co-director al Expediţiei Leon Levy, sprijinită de Harvard, la Ashkelon, care a efectuat prima excavare a unui loc de înmormântare filistin în 2013. „Este prima dată când este descoperit un cimitir al filistenilor şi orice idee pe care ne-am fi făcut-o, era chiar acolo în faţa ochilor noştri”, a precizat el.

Arheologii, pe urmele tainelor vrăjmaşilor Israelului Antic

Echipe de cercetători examinează cu atenţie zona oraşului israelian Ashkelon, despre care arheologii cred că ar fi fost un loc în care filistenii ar fi ajuns în jurul anului 1150 î.Hr., şi unde aceştia au stabilit un oraş important alături de Ashdod, Ekron, Gath şi Gaza. Oraşele şi civilizaţia filistenilor sunt menţionate în textele vechi ale babilonienilor, egiptenilor şi asirienilor.

Filistenii au fost o naţiune tribală care a trăit în sud-vestul Palestinei, pe coasta Mării Mediterane. Numele lor se traduce prin „imigranţi”. Uneori, ei au fost numiţi şi „poporul mării” migrând probabil spre Palestina din Insula Creta sau Caftor. Influenţa lor asupra lumii de atunci, trebuie să fi fost suficient de mare pentru ca întreg ţinutul Canaanului să primească numele de Palestina („ţara filistenilor”). În Biblie, filistenii sunt menţionaţi cu proeminenţă în două perioade istorice distincte: pe vremea lui Avraam (aproximativ 1.900 î.Hr.) şi pe vremea împăraţilor Saul şi David , precum şi a judecătorului Samson (aproximativ 1.200 – 1.00 î.Hr.).

Arheologii, pe urmele tainelor vrăjmaşilor Israelului Antic

La sfârşitul lunii, Dr. Daniel Master va fi gazda unei dezbateri deschise, a cărei teme va fi „Starea excavaţiilor curente din oraşele filistene ale Israelului Antic”, care va fi preluată şi de AziAmÎnvăţat.ro

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!