Ce avem în gură? Un analgezic de şase ori mai tare decât morfina

Publicitate

Chiar în acest moment, ne plimbăm cu gura plină de produse farmaceutice extrem de puternice, netestate încă.

Ce avem în gură? Un analgezic de şase ori mai tare decât morfina
Publicitate

Saliva noastră conţine o substanţă analgezică denumită opiorfină (engl. opiorphin), care este de şase ori mai puternică decât morfina.

După atâtea decenii petrecute în laboratoare, alături de cobai, s-ar crede că s-a descoperit tot ceea ce era de descoperit şi s-a testat tot ceea ce era de testat pe micile creaturi dezgustătoare sau modul în care acestea se raportează la oameni. Ei bine, cine ar crede acest lucru, ar crede greşit. La începutul anilor 2000, oamenii de ştiinţă au descoperit că saliva de şobolan conţine sialorphin, un analgezic puternic. Șobolanii sunt, în multe privinţe, analogi oamenilor. Cercetatorii au început să se întrebe dacă nu cumva şi saliva umană ar putea conţine propriul compus calmant.

Opiorphinul lucrează în celulele nervoase ale coloanei vertebrale. Opreşte distrugerea naturalilor opiacei, reducători ai durerii din coloana vertebrală numite enkefaline. Aceasta este o simplă moleculă, pe care oamenii de ştiinţă cred că va fi posibil de sintetizat şi a o produce în cantităţi mari fără nevoia de a o izola din saliva. O altă abordare este de a găsi un medicament care va face organismul să producă mai mult opiorphin pentru a gestiona durerea.

Ce avem în gură? Un analgezic de şase ori mai tare decât morfina

Un studiu a arătat că, 1 miligram de opiorphin a dat aceleaşi rezultate pe care le-au dat 3 miligrame de morfină. Un alt studiu cu implicarea şobolanilor puşi cu picioarele pe ace, a arătat că ei au nevoie de 6 ori mai multă morfină decât opiorphin pentru a nu simţi durerea. Este posibil ca mulţi dintre strămoşii noştri să fi trebuit să îşi muşte propriile picioare, atunci când erau prinşi în capcane, pentru a evita producerea unei tromboze coronare sau a unui atac de cord din cauza durerii insuportabile.

Opiorfina este un analgezic promiţător. Deoarece deja se află prezent în corpurile noastre, ar putea fi utilizat în scopul reducerii efectelor secundare la analgezice, scăzând eficacitatea acestora şi bineînţeles dependenţa. Pe de altă parte, s-ar putea păstra mai mult timp decât enkefaline. Dacă poate împiedica descompunerea altor substanţe chimice în organism, atunci poate cauza mari probleme, persoanei care şi-a injectat o cantitate prea mare.

Ce avem în gură? Un analgezic de şase ori mai tare decât morfina

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!