Astronauţii cresc în spaţiu cu 5 cm.

Publicitate

Cine ajunge în spaţiu are şansa să crească în înălţime - este concluzia la care a ajuns NASA.

Astronauţii cresc în spaţiu cu 5 cm.
Publicitate

Un astronaut care rămâne o perioadă în imponderabilitate poate creşte cu 3%, potrivit oamenilor de ştiinţă de la NASA. Astfel, o persoană de 1,80 m poate creşte cu peste 5 cm. Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii de la NASA i-au ţinut sub observaţie pe astronauţii de la bordul Staţiei spaţiale internaţionale (SSI) timp de o lună. După ce au descoperit acest lucru, ei vor să îşi aprofundeze descoperirea studiind ce se întâmplă cu coloana vertebrală a astronauţilor aflaţi în imponderabilitate, cu ajutorul unei tehnologii bazate pe ultrasunete.

O mai bună înţelegere a alungirii coloanei vertebrale le-ar permite medicilor să dezvolte tehnici îmbunătăţite de recuperare după o misiune în spaţiu. Studii anterioare arătaseră că, atunci când coloana vertebrală nu este supusă gravitaţiei Pământului, vertebrele se relaxează şi se dilată, dar că cei câţiva centimetri câştigaţi nu durează prea mult: odată ajunşi pe Pământ, astronauţii revin la înălţimea iniţială după câteva luni.

Până acum, oamenii de ştiinţă nu au putut stabili cu precizie motivul acestei creşteri. Datorită unui nou aparat cu ultrasunete, astronauţii îşi vor putea scana, spatele unul altuia şi vedea cum se comportă coloana lor vertebrală după 30, 90 şi 150 de zile pe orbită. Cercetătorii vor putea cunoaşte rezultatele în timp real. Astronauţii petrec în general şase luni la bordul staţiei spaţiale, acest lucru permiţând studierea pe termen lung a felului în care se schimbă corpul în stare de imponderabilitate.

Astronauţii cresc în spaţiu cu 5 cm.

După ce a trăit timp de aproape un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, astronautul NASA Scott Kelly este cu 5 cm mai înalt decât fratele său geaman identic Mark. Astronautul va reveni însă în scurt timp la înălţimea sa iniţială. Kelly, care a petrecut în spaţiu mai mult timp decât oricare alt astronaut american, spune că în general se simte „destul de bine” şi că începe un proiect de monitorizare a sănătăţii care s-ar putea întinde pe un an.

Un avantaj unic pe care îl oferă cazul lui Mark cercetătorilor este faptul că are un frate geamăn identic, un fost astronaut NASA care şi-a petrecut anul trecut pe Terra. Comparaţiile între gemeni i-ar putea ajuta pe cercetători să identifice schimbările genetice pe care le-ar putea suferi Scott ca urmare a vieţii pe ISS.

„Astronauţii se înalţă în spaţiu deoarece coloana vertebrală se alungeşte. Însă revin la înălţimea de dinaintea zborului la scurt timp după întoarcerea pe Terra”,

a declarat cercetătorul NASA Jeff Williams pentru CNN. Scott Kelly a revenit pe Pământ dupa 340 de zile în spaţiu.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!