Supremaţiştii albi află că nu sunt chiar atât de puri

Publicitate

Supremaţiştii albi, completând teste de descendenţă, nu sunt prea încântaţi de rezultate.

Supremaţiştii albi află că nu sunt chiar atât de puri
Publicitate

Nu demult, naţionalismul alb reprezenta doar o mişcare marginală a unor oameni izolaţi. Acum, ea câştigă încet, o nouă relevanţă, extrem de urâtă. Torţe Tiki sunt aprinse, pe Twitter se răbufneşte şi temperamentele s-au înfierbântat. Împreună cu această reinterpretare a presupusei „politici de identitate”, trăim şi într-o perioadă în care nu a fost niciodată mai uşor sau mai ieftin să intrăm în posesia unui test genetic de descendenţă (GAT - genetic ancestry test).

Aaron Panofsky şi Joan Donovan, doi sociologi de la Universitatea din California, Los Angeles, s-au decis să investigheze tendinţa ascendentă a naţionaliştilor albi, folosindu-se de aceste teste GAT, a căror scop este de a-i ajuta pe doritori să îşi reafirme descendenţa şi identitatea genetică presupusă sau asumată. Din nefericire, ei sunt adesea destul de dezamăgiţi de rezultatele lor.

Lucrarea lui Donovan şi Panofsky, „Când genetica provoacă identitatea unui rasist: Testarea genetică a descendenţei printre naţionaliştii de culoare albă”, se află momentan în procesul de evaluare.

Supremaţiştii albi află că nu sunt chiar atât de puri

De-a lungul anilor, ei au studiat forumul Stormfront, un forum online naţionalist şi neonazist, creat de fostul lider KKK Grand Wizard, pentru a observa cum au reacţionat peste 600 de persoane la rezultatele GAT.

După cum explică Panofsky într-un articol pentru jurnalul Antropologia Culturală, ei au descoperit că mulţi oameni au rămas plăcut surprinşi de rezultatele lor. Cineva a postat: „Am fost surprins să aflu că [descendenţa] nu era mai mult germană. Evident, ADN-ul Y declara `nordic` şi duce în timp, până la tribul Cimbri, care s-a stabilit în Danemarca.”

Alţii nu mai erau atât de vorbăreţi. O altă persoană a răspuns: „Vezi, de aceea nu recomand aceste teste oamenilor. S-au deranjat ei cumva, să-ţi spună că erau Albi, cu mult timp în urmă, în ceea ce astăzi este Senegal? Nu? Practic te fac să crezi că eşti rasă amestecată, deşi probabil că eşti doar pur şi simplu înrudit un nebun alb care şi-a împrăştiat ADN-ul printre localnicii din Senegal.”

Supremaţiştii albi află că nu sunt chiar atât de puri

După ce o persoană a dezvăluit că este „61% europeană”, un alt membru al forumului a răspuns: „Ți-am pregătit o băutură. Este 61 la sută apă pură. Restul este cianură de potasiu...Cianura nu este apă, şi tu nu eşti alb.” Un alt răspuns comun respinge legitimitatea testelor, sugerând că acestea reprezintă doar o conspiraţie multi-culturală evreiască, înşelătoare.

„Majoritatea geneticienilor de populaţie ar fi îngroziţi să-şi utilizeze prorpiile cercetări bazate pe variaţii, pentru a construi teorii tipologice ale clasificării umane. Dar aceşti oameni de ştiinţă au creat instrumente deschise la astfel de interpretări”, concluzionează Panofsky în articol.

„Testele GAT se bazează pe o infrastructură ce presupune a fi bune şi nefaste în moduri convenţionale: adică, bune pentru cetăţenii care vor să se cunoscă pe ei înşişi, nefaste din cauza ameninţărilor de confidenţialitate şi a extragerii de date secrete, personale, care nu trebuie divulgate, pe durată nedeterminată, infinită. Dar ceea ce mai fac, de asemenea, testele GAT este că înfiinţează o infrastructură nouă pentru pentru ca rasiştii să-şi înzestreze teoriile neîntemeiate cu probe ştiinţifice de înaltă tehnologie şi pentru a se autoconvinge reciproc de miturile care i-a mobilizat să-şi întemeieze un grup social, încă de la bun început.”

Supremaţiştii albi află că nu sunt chiar atât de puri

[H/T Stat]

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!