Nu ghiciţi de ce s-a inventat uşa rotativă

Publicitate

Uşa rotativă este o invenţie genială, conform statisticilor este mult mai eficientă decât uşile convenţionale şi economiseşte mult mai multă energie, în clădirile în care este amplasată.

În ciuda acestui fapt, majoritatea oamenilor nu preferă să utilizeze această măreaţă invenţie.

Publicitate
Nu ghiciţi de ce s-a inventat uşa rotativă

Acum vine partea interesantă, şi anume cum şi de ce s-a ajuns la inventarea ei. Aşadar, am aflat că uşa rotativă a fost inventată în 1888 de Theophilus van Kannel, din Philadelphia. Povestea este amuzantă, deoarece se spune că Kannel dispreţuia cavalerismele, nimic părându-i-se mai stânjenitor decât clasicul şi caraghiosul ”Haideţi, vă rog!”. Dacă Kannel era misogin sau suferea de anxietate socială, rămâne o enigmă, cert este că în spatele invenţiei uşii rotative, stă o raţiune subiectivă şi foarte personală.

În anul 1888, Kannel a primit trecere, însă invenţia sa nu a devenit un hit. Abia 11 ani mai târziu, în anul 1899, prima uşă rotativă a fost montată la un restaurant denumit Rector's, din Time Square. La scurt timp după prima montare, a intrat la modă în oraş, iar la începutul secolului XX, aproape fiecare etaj al zgârie-norilor şi clădirile aglomerate, aveau o asemenea uşă rotativă.

Uşa rotativă nu a fost în totalitate ideea lui Van Kannel, de fapt un inventator german pe numele său H. Bockhacker, a pus bazele unei astfel de uşi încă din anul 1881, în Germania. Kennel doar a dezvoltat ideea principală. Avantajele unei uşi rotative sunt nenumărate, precum:

  • funcţionare silenţioasă, estompează zgomotul stradal
  • nu permite pătrunderea în clădire a ploii, zăpezii şi prafului
  • se poate intra şi ieşi simultan
  • se pierde mai puţină căldură, decât la o uşă clasică, ceea ce înseamnă „economic”

Kennel detesta să deschidă uşile pentru doamne şi domnişoare, detesta eticheta şi convenţiile sociale. Uşa rotativă a fost practic o încercare de a evada din monotonie. Ei bine, nu a reuşit întru-totul, cavalerismul păstrându-se prezent, unde una dintre reguli spune că bărbatul ar trebui să o ia înainte, pentru a împinge uşa şi permite suavei doamne pătrunderea în clădire.

Nu ghiciţi de ce s-a inventat uşa rotativă

Compania lui Van Kannel, producătoare de uşi rotative, International Revolving Door Company, există şi astăzi. Inventatorul nu a trăit şi cel mai mare scandal al uşii sale, când 500 de persoane şi-au piedut viaţa, încercând să evadeze dintr-un club de noapte din Boston, în flăcări. Din cauza panicii şi a uşii rulante nu s-au putut salva foarte multe vieţi. De atunci, noile reglementări prevăd şi o uşă clasică, pentru evacuare rapidă, amplasată lângă una rotativă.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!