Știinţa realizează un alt vis adolescentin: părul care îşi schimbă culoarea

Publicitate

Această vopsea de păr îşi schimbă culoarea în funcţie de temperatură.

Știinţa realizează un alt vis adolescentin: părul care îşi schimbă culoarea
Publicitate

O firmă din Marea Britanie numită The Unseen a descoperit o vopsea de păr care se poate schimba în două culori diferitre, dacă temperatura din jur se modifică.

Numită Fire (Foc), a fost prezentată recent, pentru a coincide cu Săptămâna Modei la Londra. Coloranţii permit părului să îşi schimbe culoarea, temporar, în funcţie de tipul de colorant utilizat. Gama cuprinde negru (rece) - roşu (cald), negru-alb, argintiu-albastru, albastru-alb şi negru-galben, potrivit Forbes. Coloranţii pot fi îndepărtaţi după câteva spălări, fără a deteriora părul în vreun fel.

Interesanta invenţie funcţionează pe bază de cerneală termocromică, o tehnologie folosită mai ales la cănile care îşi schimbă culoarea în funcţie de temperatura lichidului turnat în ele. Compania care a creat vopseaua a efectuat un experiment, iar persoana în cauză nu a suferit vreo problemă, însă au atras atenţia că cerneala termocromică, în starea ei originală, este o substanţă toxică.

Știinţa realizează un alt vis adolescentin: părul care îşi schimbă culoarea

Pentru a evolua, firma a luat măsuri, înlocuind părţile toxice cu „ingrediente mai puţin toxice, proces care a necesitat o cantitate semnificativă de reformulare şi de testare”, conform unei menţiuni dintr-un document The Unseen.

„Datele utilizate pentru a crea vopseaua provin din procesele de termoreglare a acesteia în pielea umană, iar schimbarea culorii apare ca o reacţie chimică şi ca răspuns la un anumit stimul - în acest caz, schimbările de mediu”, notează Wired.

Colorantul are la bază o moleculă complexă de carbon, care suferă o reacţie reversibilă cu sine în momentul în care temperatura se modifică. Peste o anumită temperatură, „una dintre formele moleculei este mai stabilă decât cealaltă şi, astfel, are loc o reacţie care produce o moleculă cu un grad uşor ridicat de absorbţie a luminii şi, prin urmare, o culoare diferită”, a declarat The Unseen.

Temperatura necesară pentru schimbarea culorii părului depinde de vopsea. De exemplu, părul îşi modifică culoarea de la albastru la alb, la 15°C, imitând iarna, în timp ce, de la roşu la negru trece abia la 31°C. Fondatorul Lauren Bowker a declarat că intenţionează să comercializeze produsul, - de aici şi unele secrete în ceea ce priveşte funcţionarea sa exactă - cu toate că unele probleme din cadrul reţetei trebuie mai întâi eliminate, pentru ca apoi să fie finalizată.

Știinţa realizează un alt vis adolescentin: părul care îşi schimbă culoarea

„În prezent ne aflăm în căutarea unui client comercial cu grilă de punctaj pentru licenţierea acestei tehnologii, în scopul de a o aduce pe rafturi, cât mai curând posibil”, a spus Bowker, adăugând că speră să vândă o gamă largă de culori şi de efecte la temperatură.

The Unseen vrea să creeze o astfel de vopsea permanentă, nu doar temporară, dar mai mult decât atât are în plan crearea unei vopsele care să îşi schimbe culoarea la intrarea sau ieşirea dintr-o clădire (spre exemplu albastru în aer liber şi blond în interior).

De asemenea, stările emoţionale schimbă temperatura corpului uman şi se pare că şi culoarea părului - cum ar fi îmbujorarea, care este suficientă pentru aschimba nuanţa de la negru la roşu -, dacă se utilizează acest colorant.

Scopul produsului nu este doar de a evidenţia o vopsea de par de primă clasă, ci, de asemenea, de a încuraja tinerii să se implice în ştiinţă şi tehnologie.

Știinţa realizează un alt vis adolescentin: părul care îşi schimbă culoarea

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!