Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes

Publicitate

Emily Blunt, James Earl Jones, Scatman John, Bill Walton, John Stossel, Kenyon Martin, Byron Pitts, Nicole Kidman, Carly Simon, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Ken Venturi, King George VI, Bruce Willis, toate nume de succes şi faimoase.

Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes
Publicitate

Balbismul este o tulburare de vorbire în care fluenţa normală a vorbirii este întreruptă de repetiţii frecvente sau prelungirea unor sunete, silabe sau cuvinte sau de inabilitatea individului de a începe pronunţia cuvântului. Întreruperile în vorbire pot fi însoţite de clipiri frecvente ale ochilor, tremurături ale buzelor sau ale mandibulei sau alte comportamente care arată strădania persoanei de a se exprima. Anumite situaţii, cum ar fi vorbirea în faţa unui grup de persoane sau la telefon, pot determina înrăutăţirea balbismului, în timp ce alte situaţii, cum ar fi cântatul sau vorbirea de unul singur, îmbunătăţesc fluenţa vorbirii. Afecţiunea este cunoscută sub numele de bâlbâială.

Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes

Balbismul afectează indivizi de orice vârstă, dar apare mai frecvent la copiii mici, între 2 şi 6 ani, când se dezvoltă limbajul. Băieţii au risc de 3 ori mai mare de a face balbism decât fetele. Majoritatea copiilor, totuşi, depăşesc această afecţiune, se presupune că doar 1% din adulţi prezintă balbism. Mulţi adulţi cu balbism au cariere de succes în domenii care implică vorbitul în public sau cântatul. Iată o scurtă listă: primul ministru britanic Winston Churchill, actriţa Marilyn Monroe, actorii James Earl Jones, Bruce Willis, Jimmy Stewart.

În anul 1972, pe vremea când era adolescent, părinţii actorului Bruce Willis au divorţat. O dată ce s-a înscris la liceul Penns Grove, tânărul a descoperit că suferă de bâlbâială. Din fericire, însă, teatrul practicat încă de pe bancile liceului l-a ajutat să depăşească această tulburare de vorbire, astfel că, în prezent, Bruce Willis este unul dintre cei mai de succes actori de la Hollywood din toate timpurile.

Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes

Cântăreţul care ne-a oferit una dintre piesele pe care dansam în frageda pruncie era bâlbâit. John Paul Larkin, cunoscut sub numele de scena Scatman John, a fost un cântăreţ de jazz şi un poet, faimos pentru single-ul său din 1994 - „Scatman”. Tulburarea severă de vorbire i-a influenţat negativ copilăria, însă i-a permis să încerce alte mijloace de exprimare. Astfel a descoperit muzica, învăţând să cânte la pian.

Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes

Deşi există păreri împărţite asupra acestui subiect, se pare că există dovezi concrete care atestă faptul că Winston Churchill suferea de bâlbâială. Astfel, Churchill spunea despre el însuşi că are un defect de vorbire pe care încearcă în mod constant să îl corecteze. În pofida faptului că era bâlbâit, Churchill este considerat unul dintre cei mai buni oratori din toate timpurile.

Frumoasa actriţă din "Diavolul se îmbracă de la Prada" nu a fost întotdeauna o prezenţă atractivă. Pe când era mică, Emily Blunt s-a chinuit destul de mult să scape de bâlbâială, iar în prezent a ajuns preşedinta Institului American al Persoanelor Bâlbâite.

Faimoasa actriţă hollywoodiană Marilyn Monroe se trata pe platoul de filmare cu bourbon şi şampanie, pentru a scăpa de trac. Deasemenea, antidepresivele erau pentru ea la fel ca şi bomboanele. Pentru o singură replică din filmul „Some like it hot”, a fost nevoie de 47 de duble, din cauza bâlbâielilor lui Marilyn.

Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes

Balbismul este puternic influenţat de contextul emoţional. Unele situaţii (ca telefonul) tind să amplifice tulburarea. Ea se atenuează atunci când copilul strigă sau când şopteşte şi nu afectează cântatul. Succesul Idolului American plin de speranţă, Lazaro Arbos, a reuşit să provoace o ţară întreagă să vorbească despre balbism şi cântat.

„Înţelegând ceea ce reduce în mod dramatic balbismul în timpul cântării, ne-ar putea ajuta într-un final să înţelegem balbismul mai bine”, explică Dr. Barry Guitar de la Universitatea din Vermont, autor a mai multor publicaţii ale Fundaţiei de Balbism. El oferă următoarele comentarii cu privire la cântare şi balbism:

Și bâlbâiţii pot deveni actori sau cântăreţi de succes

 

  • Când cântăm, folosim corzile vocale, buzele şi limba, într-un mod diferit faţă de atunci când vorbim
  • Nu există nici un fel de presiune când cântăm şi nici o presiune de comunicare
  • Există acum dovezi asupra faptului că funcţionarea creierului este alta la cântare, decât la vorbire
  • Atunci când cântăm, de obicei cunoştem pe de rost versurile. Căutarea cuvintelor sau mai rău, negăsirea cuvintelor „potrivite” pot juca un rol major în balbism
  • Carly Simon, B.B. King, Bill Withers, Nancy Wilson şi Mel Tillis sunt nume celebre ale cântăreţilor care sunt bâlbâiţi, conform Fundaţiei de Balbism, StutteringHelp.org, o organizaţie non-profit fondată în 1947

În ceea ce priveşte tratamentul, nu există unul specific pentru bâlbâială, însă există o verietate de modalităţi de ameliorare a acesteia. Stabilirea tipului de tratament pentru bâlbâială se va baza pe vârsta persoanei, ţelurile acesteia în ceea ce priveşte comunicarea şi alţi factori specifici personalizaţi.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!