Amiba care mănâncă creierul

Publicitate

Acest organism trăieşte în apa caldă şi poate omorî un om în câteva zile. Aproximativ trei oameni sunt infectaţi cu ea în fiecare an, în SUA.

Amiba care mănâncă creierul
Publicitate

Amiba devoratoare de creier, cum a fost poreclit microorganismul Naegleria Fowleri, care a ucis mai multe pesoane de-alungul anilor, a fost găsită în U.S. National Whitewater Center, Charlotte, North Carolina, într-o concentraţie mai mare.

Naegleria fowleri, numele ştiinţific sub care a fost catalogat un parazit care invadează creierul uman, folosindu-l ca mediu de dezvoltare, distrugându-l şi provocând diferite forme de meningită, a fost declarată oficial drept cauză a morţii, a mai multor decese din SUA.

Acest organism trăieşte în apa caldă şi poate omorî un om în câteva zile. Aproximativ trei oameni sunt infectaţi cu ea în fiecare an, în SUA. Ea poate intra în corp doar prin nările persoanei respective. Acest organism unicelular foarte periculos poate fi găsit şi în apele geotermale. Amiba pătrunde prin nas şi sinusuri, mergând direct la creier.

Ea infectează apoi partea frontală a creierului, în special bulbul olfactiv şi cortexul cerebral. De obicei, aceasta mănancă bacterii, neavând scopul de a intra în oameni. Odată ajunsă în creier, însă, se înmulţeşte şi îl mănâncă. O persoană infectată cu Fowleri nu poate transmite infecţia unei alte persoane, deci nu este contagioasă. Cazuri de meningoencefalită amibică primară (MAP) au fost raportate la nivel mondial, primul caz fiind înregistrat în Australia. Din cele 132 de persoane infectate în Statele Unite ale Americii începând cu 1962 şi până în 2013, doar 3 au supravieţuit.

Amiba care mănâncă creierul

Cazuri de infecţie cu Naegleria fowleri au fost înregistrate în SUA, Australia, Noua Zeelanda, Pakistan, Republica Cehă, Italia, Tailanda, Japonia, Belgia si Anglia.

Din nou în SUA

Nivelul de Naegleria fowleri este foarte crescut în apele parcului acvatic U.S. National Whitewater Center, principalul motiv fiind probabil sistemului de canalizare al apei defect, a anunţat Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Toate cele 11 probe recoltate din apele parcului au rezultat pozitive pentru posibila infecţie cu fatalul organism. Alte probe colectate din râul Catawba din zonă, au rezultat negative.

„Descoperirile noastre sunt semnificative”, a declarat Dr. Jennifer Cope, un medic de boli infecţioase la CDC. „Am găsit multe probe pozitive, într-o concentraţie mult mai mare decât în alte zone”.

Amiba s-a devoltat într-o asemenea măsură datorită cantităţii mari de murdărie şi reziduuri din apă, care într-un final a transformat-o în apă tulbure şi a interferat cu eficienţa procesului de salubrizare. „Atunci când se adaugă clor într-o apă insalubră, acesta interacţionează cu reziduurile şi este automat distrus”, a explicat Cope. „Nu mai este prezent pentru a inacyiva un agent patogen precum Naegleria.” Cope menţionat acelaş lucru şi despre sistemul de canalizare cu raze UV: „Dacă apa tulbure trece prin sistemul UV, razele nu pot inactiva agenţii patogeni.”

Amiba care mănâncă creierul

„Nu avem foarte multe informaţii despre dezvoltarea Naegleriei în astfel de parcuri”, a menţionat Dr. Stephen Keener, directorul societăţii Mecklenburg County Medical, „însă factorii precum scurgeri de sol, suprafeţe inegale, apariţia nămolului vâscos pe pietrele de pe fundul apei, precum şi canalele de adâncime mică ce permit încălzirea rapidă a apei în zilele caniculare, creeaza un mediu unic”.

„Vor exista discuţii intrigante cu diverşi experţi în sectorul acvatic şi ingineri de mediu”, a mai completat Cope, „cu privire la cele mai eficiente metode de a remedia situaţia”.

Cazul a două persoane din statul Louisiana care au murit după ce au contractat „amiba care se hrăneşte cu creier uman” după ce au folosit sistemul de apă din propriile gospodarii a atras atenţia autorităţilor din SUA, care au decis să emită o avertizare cu privire la potenţialul risc pe care-l poate reprezenta folosirea unor remedii populare casnice de tratare a problemelor sinusurilor şi alergiilor.

Persoanele care folosesc o metodă yoga ce presupune folosirea unor ceainice speciale (neti pots – în engleză) pentru a-şi iriga nasul şi sinusurile, ar trebui să folosească numai apa fiartă, filtrată sau distilată, conform celor de la Centrul Pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA care au investigat cele două cazuri apărute, în 2011, în Louisiana, la numai câteva luni distanţă.

Băieţeii sunt predispuşi infecţiei cu Naegleria fowleri. Această predispoziţie este neclară, însă se crede că de vină ar fi participarea acestora (mai mult decât fetiţele) în activităţi recreative în apă, precum scufundarea şi manipularea sedimentelor aflate pe fundul lacurilor şi al râurilor.

Amiba care mănâncă creierul

Datele cu privire la riscul de infecţie şi apariţie a MAP sunt limitate. Există sute de milioane de intrări în bazinele de înot de pe întreg teritoriul SUA, într-un an. Cu toate acestea, nu rezultă decât 0-8 infecţii pe an. Incidenţa foarte scăzută a MAP face ca studiile epidemiologice să fie foarte dificile. Nu se ştie de ce unele persoane dezvoltă infecţia cu amibă în timp ce alte milioane de persoane care sunt expuse în aceleaşi bazine de înot cu cei care prezintă infecţia, nu o dezvoltă. Au fost întreprinse cercetări pentru a încerca determinarea unei concentraţii limită acceptate de Naegleria fowleri care să nu reprezinte un risc asupra sănătăţii. Din păcate, nu există nicio metodă curentă care să măsoare cu acurateţe şi reproductibil numărul de amibii în apă.

Cum se manifestă boala

Semnele şi simptomele infecţiei cu Naegleria fowleri sunt clinic similare meningitei bacteriene ceea ce face ca şansa de a diagnostica iniţial o MAP să scadă considerabil. Simptomele apar de obicei după 1-7 zile (în medie 5) de la înot ori expunerea nazală la o altă sursă de apă contaminată cu Naegleria fowleri. Oamenii mor la 1-12 zile (în medie 5.3 zile) după apariţia simptomelor. MAP este greu de detectat din cauza progresiei rapide a bolii, ceea ce face ca diagnosticul să se facă, de obicei, după decesul persoanei.

În prima fază a bolii, semnele şi simptomele se manifestă prin dureri de cap frontale severe, febră, greaţă, vărsături. În a doua fază a bolii apar o rigiditate a cefei, crize de epilepsie, alterarea stării de conştientă, halucinaţii şi coma.

După 35 de ani fără un supravieţuitor al infecţiei cu Naegleria în SUA, în timpul verii din 2013, doi copii au supravieţuit infecţiei cu Naegleria fowleri. Primul, o fetiţă de 12 ani a fost diagnosticată cu MAP la aproximativ 30 de ore după ce a devenit bolnavă, iar tratamentul recomandat a fost început 36 de ore mai târziu. Fetiţa a primit un tratament aflat în studiu, numit miltefosine, iar edemul cerebral a fost tratat într-un mod agresiv prin tratamente care au inclus şi hipotermia terapeutică (răcirea temperaturii corpului sub valoarea sa normală). Fetiţa şi-a revenit complet din punct de vedere neurologic şi s-a putut întoarce la şcoală. Recuperarea sa a fost atribuită diagnosticului precoce, şi tratamentului inovativ care a inclus un nou medicament cât şi hipotermiei.

Amiba care mănâncă creierul

Al doilea caz, un copil de 8 ani, este, de asemenea, considerat un supravieţuitor al MAP, deşi a suferit leziuni cerebrale permanente. A fost, de asemenea, tratat cu miltefosine, dar a fost diagnosticat şi tratat la mai multe zile după debutul simptomelor. Mai mult, hipotermia terapeutică nu a fost folosită în acest caz.

În prezent, miltefosine este un medicament aflat sub studiu şi este disponibil pentru tratamentul infecţiilor produse de anumite specii amibii libere, precum Naegleria fowleri, Balamuthia mandrillaris şi speciile Acanthamoeba.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!