De ce au vândut ruşii Alaska?

Publicitate

În urmă cu 149 de ani, la 18 octombrie 1867, a avut loc cea mai ciudată tranzacţie comercială din istorie:

De ce au vândut ruşii Alaska?
Publicitate

Diplomaţi ruşi şi americani discută vânzarea statului Alaska

Rusia a vândut Statelor Unite ale Americii Alaska, un teritoriu mai mare decât multe ţări, în suprafaţă de peste 1,5 milioane de kilometri pătraţi (în acea perioadă), la preţul de 7,2 milioane dolari. Ce se află în spatele afacerii Alaska? Iată curioasa istorie a acestei tranzacţii.

Odată cu imensul teritoriu, despre care nici cumpărătorul nu ştia încă la ce-i va folosi, Statele Unite au preluat şi o populaţie formată din 2.500 ruşi şi 60.000 indieni şi eschimoşi. La aceea vreme, tranzacţia a fost destul de controversată în societatea americană. Marea întrebare în acele momente era de ce aveau Statele Unite nevoie de Alaska, numită în mod ironic „marele frigider”. Ciudat este că atunci niciun ziar american nu a criticat afacerea, după cum susţine istoricul Joan Antonson: „Nicio ediţie tipărită nu a ieşit pe piaţă cu titluri precum „Ne-am cumpărat frigider” sau „Ne-am ales cu dosul curţii ruseşti”. Despre afacere s-a spus doar că este extrem de profitabilă. Și punct”, explică istoricul.

Rusia îşi adjudecase singură Alaska în 1741, când navigatorul Vitus Bering a descoperit-o în urma unei expediţii şi s-a întors de acolo cu blănuri de vidră, socotite a fi unele din cele mai valoroase. La acea dată, blana de vidră era mai atrăgătoare decât aurul şi mirodeniile, dar nu oricine îşi putea permite să se aventureze într-o expediţie spre nişte ierni aproape permanente. Prima aşezare a europenilor în zonă a avut loc în 1784, când o companie ruso-americană a început punerea în aplicare a unui program de colonizare, pentru exploatarea bogăţiilor provenite în principal la acea dată din blănuri, pescuit şi încercări de exploatări geologice.

După un timp, în Alaska s-au descoperit zăcăminte aurifere. Goana după aur a început să atragă în zonă colonişti începând cu anul 1890. Mult mai târziu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, teritoriul a fost folosit ca excelentă bază aeriană pentru avioanele pe care americanii le trimiteau în ajutorul URSS, ceea ce a mărit numărul coloniştilor, de rândul acesta militari.

De ce au vândut ruşii Alaska?

Marele merit pentru această tranzacţie a revenit şi buzunarului larg al ambasadorului rus de atunci la Washington, Edward Stoeckel. El a condus negocierile în numele ţarului rus. Ambasadorul rus în SUA s-a folosit de toate trucurile posibile şi legăturile de care dispunea la acea vreme. Rusia nu numai că nu voia să vândă, dar a fost forţată să facă această tranzacţie. Țarul a avut nevoie urgentă de bani, după înfrângerea suferită în Războiul din Crimeea, în faţa Imperiului Otoman şi aliaţilor acestuia, Anglia şi Franţa.

Pe lângă pieile valoroase ale animalelor, care îi atrăgeau pe negustorii ruşi, Rusia se temea că Anglia, care domina mari teritorii din Canada, va privi cu jind către Alaska. Astfel, SUA au fost nominalizate drept cumpărător. La afacere se ajunge foarte repede şi după doar 6 luni de la semnarea contractului începe predarea oficială a imensului teritoriu. Statele Unite devin o forţă colonială, preluând Alaska, cu toate bogăţiile ei subterane şi populaţia locală de indieni.

Alaska a fost declarată stat american abia la 3 ianuarie 1959. La scurt timp, în 1964, un cutremur urmat de tsunami a provocat moartea a 131 persoane, o cifră foarte mare pentru puţina populaţie a teritoriului. Altfel, cutremurul putea fi devastator, fiind unul din cele mai mari seisme înregistrate vreodată în istorie: 9,2 grade pe scara Richter. Soarta Alaskai s-a schimbat însă brusc odată cu descoperirea unor importante zăcăminte de petrol în anul 1968, ceea ce a determinat o explozie a industriei extractive şi construirea în mare grabă a conductei trans-Alaska, terminată în 1977.

Astazi, teritoriul cumpărat de la ruşi în 1867 este stat american, având un Legislativ propriu format dintr-o Cameră a Reprezentanţilor cu 40 membri şi un Senat cu 20 membri. În total, aparatul de stat are 15.000 de angajati, iar teritoriul este populat cu circa 700.000 de locuitori. Între timp, Alaska ajuns să fie una din importantele resurse ale SUA, provenite în proporţie de 80% din petrol şi gaze. În rest, produce peşte (somon, cod, crab), cărbune, zinc, cherestea. Pe scurt, Statele Unite au făcut o afacere bună cumpărând acest teritoriu, iar Imperiul Rus a făcut una la fel de buna, debarasându-se de o nedorită prelungire a Siberiei, foate greu de administrat la acea data.

O problemă ce persistă până în prezent

De ce au vândut ruşii Alaska?

Indigenii îşi caută identitatea, lupta pentru dreptate continuând şi astăzi. Moştenitorii popoarelor indigene din Alaska acuză politica SUA şi faptul că America a încercat să le distrugă identitatea culturală şi lingvistică. În ciuda acestor nemulţumiri, populaţia din Alaska sărbătoreşte în fiecare an „Ziua lui William Stewart”, secretarul de stat sub supravegherea căruia Senatul a aprobat achiziţionarea vastului teritoriu rusesc.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!