Și-a pierdut mâna pe care a revăzut-o după 50 de ani

Publicitate

Un doctor american s-a întors recent în Vietnam cu oasele unui braţ pe care-l amputase în 1966 şi pe care le luase cu el acasă, în Texas.

Și-a pierdut mâna pe care a revăzut-o după 50 de ani

Braţul îi aparţinuse unui soldat pe care el l-a tratat în războiul din Vietnam.

Publicitate

Doctorul Sam Axelrad şi pacientul său fără braţ din timpul războiului s-au revăzut în Vietnam după 50 de ani. Cei doi au cunoscut copiii şi au vorbit despre războiul din Vietnam. Doctorul i-a spus lui Nguyen Quang Hung că braţul său a fost păstrat zeci de ani şi că îl căuta pe vietnamez de doi ani de zile ca să-i dea oasele. Doctorul a spus că i-a fiert braţul, l-a curăţat de carne şi l-a uscat, după care l-a păstrat aproape jumătate de secol într-un dulap. Bărbatul a rămas şocat când şi-a văzut rămăşiţele.

„Sunt bucuros că l-am revăzut pe doctor şi că mi-a înapoiat o parte din corpul meu. Mă consider norocos în comparaţie cu mulţi dintre camarazii mei, care au murit în timpul războiului”, a spus vietnamezul, care fusese capturat, pe timpul războiului, de forţele americane.

„Eu doar am fost custodele braţului său”, a mărturisit doctorul Sam Axelrad, declarându-se „incredibil de fericit” că a reuşit să înapoieze oasele proprietarului de drept.

Omul spune acum că intenţionează să utilizeze oasele mâinii sale, împreună cu mărturia doctorului american, pentru a solicita pensie de veteran de război, întrucât actele doveditoare ale calităţii sale au ars demult şi el nu şi-a putut cere drepturile.

Conflictul din Vietnam

Războiul a avut loc între anii 1955 - 1975, şi s-a purtat între Vietnamul de Nord, sprijinit de China, şi Vietnamul de Sud, sprijinit de Statele Unite ale Americii. Acesta s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificarea ţării sub conducere comunistă. Războiul s-a soldat cu câteva milioane de victime, majoritatea vietnamezi.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!