Insula Poveglia este bântuită?

Publicitate

Poveglia, insulă a lagunei veneţiene situată între Veneţia şi Lido, are o poveste care inspiră groază.

Insula Poveglia este bântuită?
Publicitate

Interzisă astăzi turiştilor, se spune că Poveglia este locuită de spirite neîmpăcate care nu-şi primesc cu braţele deschise vizitatorii, făcându-i pe cei care îndrăznesc să ajungă aici să nu se mai întoarcă niciodată. Are circa şapte hectare, deci vorbim de o insulă desul de întinsă în contextul lagunar. În antichitate era numită Popilia fie datorită vegetaţiei sale, fie datorită drumului Popilia-Annia, construit de către Publio Popilio Lenate.

Locuită încă din secolul V de o mână de oameni fugiţi din calea invaziei barbare, Poveglia a rămas neatinsă până în 1379, când Genova a atacat Veneţia, iar locuitorii insulei au fost mutaţi pe Giudecca. Pe insulă a fost construită o fortificaţie numit „Octogon”, ale cărei ruine sunt vizibile şi astăzi.

Începând cu epidemia de ciumă din 1576, Poveglia s-a transformat în „lazaretto”, spaţiu în care erau izolaţi cei atinşi de boală. Însă pe lângă corpurile neînsufleţite au fost târâţi pe insulă şi veneţienii atinşi de boală, însă vii, şi au fost lăsaţi să moară în agonie. Pe insulă există gropi comune, unde cadavrele au fost arse sau pur şi simplu lăsate deschise. Se spune că solul insulei este un amestec de ţărână şi cenuşă de om. Ulterior, pe insulă a fost înfiinţat un spital pentru boli mintale, unde au fost aduşi zeci de bolnavi. Aceştia ar fi spus că aud şoaptele şi plânsetele victimelor ciumei în interiorul spitalului, însă nimeni nu le-a dat crezare din cauza bolilor de care sufereau deja. Pacienţii erau în controlul directorului, un medic crud care îşi dorea atât de tare să depisteze sursa problemelor psihice ale omului încât supunea bolnavii la operaţii de lobotomie inutile. Chiar directorul spitalului ar fi ajuns înnebunit de vocile fantomelor de pe insulă şi s-a aruncat de pe acoperişul spitalului. Se mai spune că trupul lui ar fi fost zidit chiar de către pacienţi în pereţii clopotniţei, de unde şi astăzi, în anumite nopţi, se mai aud sunete bizare.

Insula Poveglia este bântuită?

Puţinii vizitatori care au mai avut ocazia să calce pe insulă de atunci au repovestit aceleaşi istorisiri de groază, vorbind despre voci şi suspine. Pe insulă au sosit şi echipe care au spus că ar fi detectat activităţi paranormale intense.

Italia a decis recent să scoată la licitaţie insula Poveglia pentru a şterge o parte din datoriile ţării, iar gropile comune ale victimelor ciumei şi ruinele spitalului pentru boli mintale ar putea deveni fundaţia pentru o hotel de lux.

Au existat atât de multe poveşti despre spiritele care bântuie insula, încât autorităţile au interzis turiştilor să mai calce pe pământul „blestemat” al Povegliei, relatează publicaţia britanică The Daily Mail. Însă situaţia este pe cale să se schimbe, iar orice doritor cu dare de mână ar putea avea o parte din insulă, deoarece guvernul italian intenţionează să o liciteze pentru a acoperi o parte din uriaşele datorii ale ţării. În ciuda tuturor legendelor de groază, guvernul italian speră să obţină aproximativ 500 de milioane de euro, iar potenţialul insulei să fie descoperit şi exploatat în scopuri profitabile.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!