De ce simţim căldură când consumăm tărie?

Publicitate

Aţi băut vreodată tărie? Țuică, vodcă, tequila, sau ceva asemănător?

De ce simţim căldură când consumăm tărie?
Publicitate

Bine, pretindem că nu şi atunci vă voi povesti despre ce se întâmplă, încă dinainte de starea de ebrietate: omul simte o căldură excesivă pe gât, ce treptat se extinde către stomac. În ciuda faptului că băutura consumată nu este fierbite, nici măcar caldă. Mulţumită acestui fenomen a apărut falsa teorie conform căreia alcoolul „ne încălzeşte”, când în realitate nu este aşa: alcoolul nu ne protejează împotriva hipotermiei.

Și totuşi de ce simţim căldură?

Alcoolul, mai exact etanolul, este o substanţă organică ce mai poartă denumirea şi de alcool etilic şi are formula moleculară C2H5OH putând fi scris CH3 – CH2 – OH. Adevărul este că, în timp ce simţim căldură, corpul nostru devine tot mai rece. Alcoolul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că duce la dilatarea vaselor sangvine, în special capilarele de la suprafaţa pielii. Astfel, volumul de sânge care ajunge la suprafaţa tegumentului creşte, dându-ne senzaţia de căldură.

Atunci când alcoolul întră în contact cu centrii nervoşi responsbili cu detectarea căldurii, proteinele TRPV-1 din aceşti centri nervoşi sunt afectate, iar pragul de detectare a căldurii de 42 de grade Celsius scade la 34 de grade, mai puţin decât căldura corpului nostru. Aşadar, dat fiind că aceşti receptori vor avea pragul mult scăzut ei vor simţi căldura corpului ca fiind prea mare, de unde şi senzaţia că ne arde gura. După cum a menţionat dr. Haynes, acest lucru afectează unul dintre mecanismele de bază pentru apărarea împotriva frigului, provocând contractarea vaselor de sânge şi minimizând prin aceasta cantitatea de sânge trimisă la piele, care ar ajuta la menţinerea unei temperaturi ridicate.

De ce simţim căldură când consumăm tărie?

Deşi ne simţim încălziţi ca rezultat al sângelui suplimentar ce ajunge la piele (unde sunt localizaţi majoritatea receptorilor pentru căldură), acest sânge de la suprafaţa pielii se va răci rapid dacă ne aflăm într-un mediu rece (uneori efectul este accelerat de transpiraţia cauzată de acest val de căldură). Efectul final va fi o scădere rapidă a temperaturii corporale, adesea fără să realizăm, deoarece pielea va fi încă destul de caldă, ceea ce măresc pericolul consumului de alcool pe timp de ger.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!