Buzele ţuguiate ale peştelui rujat strident

Publicitate

O „piţipoancă” marină pozează în selfi-uri, dar nu este nici pe departe prietenoasă.

Buzele ţuguiate ale peştelui rujat strident
Publicitate

Numit după Charles Darwin, Ogcocephalus darwini sau Peştele-liliac cu buze roşii, este un peşte cu aspect neobişnuit. Este un tip de peşte pescar, asemănător celuia de care fug Marlin şi Dory, în timpul căutării lui Nemo, din filmul cu acelaş nume, însă în loc de o gură spinoasă înfricoşătoare, acesta are expusă o pereche de buze roşii, luminoase, probabil, pentru a masca tipicul comportament de pradă. Fără buzele sale rujate în permanenţă, ar putea fi considerat chiar drăguţ. În cazul în care nu pentru capelinului sale naturale permanente, ar fi putut fi numit drăguţ chiar. Dar Peştele-liliac cu buze roşii nu este nici pe departe aşa.

Peştele trăieşte în apele adânci ale Oceanului Pacific, în jurul Insulelor Galapagos şi în largul coastei Peru. El are corpul uşor aplatizat, asemănător celui de liliac şi aripi întinse, de aici şi numele său. În ciuda faptului că vorbim de un peşte, „rujatul” nu pare a fi un înotător prea bun. În schimb, acesta se târăşte cu stângăcie pe fundul oceanului, în căutarea hranei, folosindu-se de înotătoarele pectorale, care ar fi fost întrebuinţate la înot. Dieta peştelui Ogcocephalus darwinl este bogată în peşti, crustacee, moluşte şi creveţi de dimensiuni mici.

Buzele ţuguiate ale peştelui rujat strident

Atunci când pestele-liliac ajunge la maturitate, înotătoarea dorsală devine o proeminenţă asemănătoare unui deget, reliefată în partea de sus a capului, numită illicium, despre care, biologii marini cred că are ca scop atragerea prăzii în capcana mortală. Cercetătorii nu sunt siguri însă de scopul existenţei buzelor supradimensionate roşii, însă consideră că seduc masculii.


Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!