Consumul de electricitate arată cât de populară este o emisiune TV

Publicitate

Creşterea audienţei este demonstrată şi de utilizarea simultană în masă a electrocasnicelor.

Consumul de electricitate arată cât de populară este o emisiune TV
Publicitate

Marea Britanie a şi găsit un termen pentru acest „abuz” de aparate electrice şi l-a numit TV pickup sau „extra-audienţă TV”. Termenul se referă la un fenomen care afectează reţelele de producere şi distribuire a electricităţii. Acesta apare adesea, atunci când un număr mare de oameni vizionează acelaşi program TV şi profită de pauzele publicitare pentru a folosi toaletele şi a opera aparatura electrocasnică, cauzând astfel sincronizări masive de tangaj în consumul naţional de energie electrică.

Reţelele de electricitate alocă resurse considerabile la estimarea şi asigurarea energiei electrice pentru aceste evenimente care, în Marea Britanie, de exemplu, impun de obicei o solicitare suplimentară de aproximativ 200-400 de megawaţi (MW) pe grilă.

Cea mai mare extra-audienţă TV înregistrată vreodată, a avut loc pe 4 iulie 1990, atunci când s-a produs o suprasolicitare de 2800 MW, impusă de încheierea loviturii de departajare din semi-finala Campionatului Mondial de Fotbal, din meciul Angliei cu Germania de Vest. Pe lângă aceste creşteri în audienţă, Reţeaua Naţională, de asemenea, este antrenată şi pentru întreruperile sincronizate ale circuitelor din timpul evenimentelor de comemorare sau a celor de conştientizare a energiei.

Consumul de electricitate arată cât de populară este o emisiune TV

Cauze
O concepţie greşită în ceea ce priveşte acest flux de suprasolicitare a Reţelei Naţionale, o constituie pornirea fierbătoarelor de apă. Dacă e publicitate, să ne pregătim câte un ceai, dacă tot trăim în Regatul Unit şi suntem renumiţi în lume pentru această activitate. Ei bine, de fapt, extra-audienţa TV din timpul pauzelor publicitare ale programelor de televiziune populare, se datorează activării rezervoarelor de apă din toalete (care duc la o suprasolicitare a staţiilor de pompare) şi a deschiderii a milioane de uşi de frigidere.

Fierbătoarele de apă pot provoca acest flux adiţional de consum, care creează o suprasolicitare doar la nivelul reţelei locale şi doar pentru o perioadă scurtă timp, până când apa atinge punctul de fierbere. Prin urmare, extra-audienţa poate fi administrată relativ uşor, în timp ce clătirea toaletei determină o suprasolicitare mai îndelungată la staţiile de pompare a apei şi a canalelor, iar deschiderea frigiderului permite evacuarea aerului răcit, determinând punerea în funcţiune a compresorului.

Fenomenul este obişnuit în Marea Britanie, unde programele individuale pot atrage adesea o parte semnificativă a publicului. Introducerea unei game mai largi de canale de televiziune atenuează efectul, însă rămâne totuşi o mare preocupare pentru operatorii Reţelei Naţionale.

Consumul de electricitate arată cât de populară este o emisiune TV

De obicei există câteva puncte culminante în consumul de energie, cauzate de extra-audienţa TV, în fiecare zi, în funcţie de programele TV, de ziua săptămânii şi de vreme. Cea mai mare extra-audienţă a zilei apare în general la ora 21:00, atunci când se sfârşesc mai multe programe populare de televiziune sau încep pauzele publicitare. Printre cele mai populare programe, prin urmare şi cele care dau cea mai mare extra-audienţă se numără telenovelele, evenimentele sportive şi reality show-urile.

Receptivitatea
Pentru a se pregăti pentru extra-audienţă, echipa de echilibrare a Reţelei Naţionale de Energie rulează un program de calculator care compară ziua curentă cu perioadele corespunzătoare din ultimii cinci ani pentru a anticipa dimensiunea suprasolicitării şi studiază programele TV pentru a anticipa audienţa spectacolelor populare. De asemenea, angajaţii companiei trebuie să fie familiarizaţi cu intriga telenovelelor populare, dat fiind faptul că ar putea provoca o creştere bruscă a fluxului electricităţii.

Reţeaua Naţională a prezis o extra-audienţă de aproximativ 3000 MW, echivalent a 1,2 milioane de ceainice electrice pornite simultan, în cazul în care Anglia ar fi intrat în etapele ulterioare ale Campionatului Mondial de Fotbal din 2010.

Consumul de electricitate arată cât de populară este o emisiune TV

Este important să prezică cererea cât mai precis posibil, având în vedere că reţelele electrice nu au capacitatea de a stoca energia electrică în cantităţi mari şi toate centralele electrice necesită un timp de pornire, înainte de a începe generarea cererii. Echipele de echilibrare încearcă să adapteze sistemul la fluctuaţiile pe termen scurt cu „rezerve rapide”, care sunt activate imediat şi susţinute de combustibili fosili de lungă durată.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!