Legenda celui mai mic zgârie-nori din lume

Publicitate

Cel mai mic zgârie-nori din lume este o clădire cu patru etaje a companiei Newby-McMahon din centrul oraşului Wichita Falls, Texas.

Legenda celui mai mic zgârie-nori din lume
Publicitate

Are doar 12 metri înălţime. Însă de ce este numit un zgârie-nori? Ei bine, totul a început cu o înşelătorie.

În 1919, un inginer şi afacerist specializat în industria petrolului, J.D. McMahon, a pretins că va construi o clădire cu mai multe etaje, înaltă, echipată cu lifturi (numită în limbajul de specialitate „high-rise”) şi a atras oamenii să investească. Având doar o schiţă simplă a clădirii, J.D. McMahon a strâns suma de 200.000 de dolari (peste 2.730.000 în dolarii de astăzi).

După ce structura a fost construită ca o clădire de doar 12,19 metri - adică 40 de picioare (în loc de 146,3 metri/480 de picioare, aşa cum se aşteptau oamenii), McMahon le-a explicat calm că acesta a fost de la început planul lui. Iar figura desenată în schiţe şi planuri, cea de 480 de picioare (150 m), a fost elaborată în inch (adică 12 m), nu în altă unitate de măsură. Când acesta a fost dat în judecată, judecătorul a anulat procesul, deoarece schiţele clădirii erau corecte din punct de vedere tehnic. Iar McMahon a fugit imediat din Wichita.

Clădirea Newby-McMahon a devenit instant un motiv de ruşine pentru întregul oraş - nici măcar nu avea scări interioare, aşa că oamenii foloseau scări de lemn pentru a ajunge la etajele superioare. La parter au fost poziţionate şase birouri, reprezentând cele şase firme ce ocupaseră iniţial clădirea. De-a lungul majorităţii anilor 1920, clădirea a găzduit doar două firme.

Legenda celui mai mic zgârie-nori din lume

Clădirea a fost prezentată în publicaţia „Ripley's Believe It or Not!” a anilor 1920, drept „cel mai mic zgârie-nori din lume” şi aşa i-a rămas numele de atunci. În cele din urmă s-a dovedit că industria petrolului a fost de fapt o resursă blestemată pentru Wichita Falls, iar Texas Oil Boom şi-a văzut sfârşitul câţiva ani mai târziu. În 1929, odată cu declanşarea Marii Depresiuni (1929-1933) şi în Texas, clădirea a fost evacuată şi uitată din punct de vedere virtual, iar spaţiile pentru birouri au devenit relativ ieftin de închiriat sau cumpărat. În 1931, un incendiu a devastat clădirea, aceasta devenint inutilizabilă timp de un număr foarte mare de ani.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!