Oamenii de ştiinţă au descoperit adevărul despre legendarul Yeti

Publicitate

Prezenţa unui Om al Zăpezilor, numit şi Yeti, a fost menţionată de sute de ani în Himalaya, mulţi drumeţi şi localnici declarând că au văzut o creatură păroasă, care semăna cu o maimuţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit adevărul despre legendarul Yeti
Publicitate

Încă din anii 1930, când nişte alpinişti curajoşi au revenit din călătoriile lor în munţii Himalaya cu povestiri despre „abominalul om al zăpezilor”, lumea occidentală a fost obsedată de legenda lui Yeti.

Aşadar, de curând, o echipă internaţională de cercetători a efectuat analize ale ADN-ului diferitelor artefacte declarate a fi părţi ale corpului lui Yeti şi au stabilit că toate acestea aparţin, de fapt, mai multor specii de urşi din regiune, potrivit lucrării lor publicată în jurnalul ştiinţific „Proceedings of the Royal Society B”.

Această echipă a testat nouă mostre de dinţi, oase, păr şi piele mumificată, atribuite omului pădurilor, colectate de la tămăduitori spirituali şi de la mănăstiri retrase din Munţii Himalaya şi Podişul Tibetan. În urma analizării ADN-ului, au aflat că toate aceste artefacte atribuite lui Yeti erau, de fapt, părţi ale corpului aparţinând a trei specii de urşi din regiune: ursul negru asiatic, ursul brun tibetan şi ursul brun himalayan.

Oamenii de ştiinţă au descoperit adevărul despre legendarul Yeti

„Dintre cele nouă probe, opt au corespuns urşilor locali care trăiesc în prezent în regiune”, a spus Dr. Charlotte Lindqvist, care studiază evoluţia urşilor la Universitatea din Buffalo, New York şi este co-autor al studiului. A existat totuşi o excepţie - un „Yeti” împăiat la Muzeul Messner Mountain din Italia care a fost creat folosind blana unui urs şi dinţii unui câine.

Restul mostrelor corespund urşilor nativi ai regiunii în care au fost descoperite. „Aceasta demonstrează că ştiinţa modernă poate aborda cu adevărat unele dintre aceste mistere şi întrebări nerezolvate pe care le deţinem”, a mai menţionat Lindqvist.

Legenda lui Yeti datează de mii de ani în zonele din jurul lanţului muntos Himalaya, numele occidental al fiarei fiind derivat din cuvintele nepaleze „ya”, însemnând „loc stâncos” şi „te”, adică „urs”.

Oamenii de ştiinţă au descoperit adevărul despre legendarul Yeti

Lindqvist ştie că, datorită acestei descendenţe a credinţei populare, este foarte puţin probabil ca dovezile prezentate de echipa ei să demitizeze existenţa lui Yeti în ochii tuturor. „Chiar dacă nu există nici o dovadă a existenţei criptidelor, este imposibil să excludem complet faptul că acestea trăiesc în mituri”, a spus ea. „Oamenii iubesc misterele”, a încheiat cercetătoarea.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!