Ce este Reţeaua Întunecată şi cum funcţionează?

Publicitate

Reţeaua întunecată ascunde foarte bine lucrurile - ascunde acţiuni şi ascunde identităţi.

Ce este Reţeaua Întunecată şi cum funcţionează?
Publicitate

Deseori auzim că reţeaua întunecată a internetului este asociată comploturilor teroriste, afacerilor cu droguri, vânzărilor de cuţite şi pornografiei infantile, însă dincolo de aceste aspecte, poate fi destul de dificil să înţelegem  pe deplin modul în care funcţionează această parte întunecată a internetului şi cum arată ea.

Aşadar, pentru câteva minute să ne imaginăm că întregul internet este o pădure - o vastă întindere de un verde apetisant şi zemos, cât putem cuprinde cu ochii. În pădure există multe poteci bine bătătorite - pentru a ajunge din punctul A la  punctul B. Să ne gândim la aceste căi ca şi cum ar fi motoarele de căutare populare - spre exemplu Google - permiţându-ne nouă ca utilizatori, să vedem efectiv lemnul copacilor şi să rămânem interconectaţi. Dar, departe de aceste cărări - şi departe de Google - copacii din pădure maschează privelişti pe care nu le putem vedea cu ochiul liber.

Ce este Reţeaua Întunecată şi cum funcţionează?

Neumblând pe cărări devine aproape imposibil să mai găsim ceva - doar dacă ştim cu exactitate ce căutăm - deci practic seamănă cu o vânătoare de comori. Pentru că, într-adevăr, singura modalitate de a găsi ceva în această vastă pădure este să ne fie spus unde să ne uităm. Aşa funcţionează înternetul întunecat - şi reprezintă, în esenţă, numele dat tuturor locurilor ascunse de pe internet.

Asemeni pădurii, reţeaua întunecată ascunde foarte bine lucrurile - ascunde acţiuni şi ascunde identităţi. Reţeaua întunecată împiedică oamenii de la a şti cine suntem, ce facem şi unde o facem. Nu este deloc surprinzător, prin urmare, faptul că partea întunecată a internetului este deseori utilizată în scopuri ilegale şi îi îngreunează sarcina poliţiei.

Provocări tehnice
Tehnologiile reţelei întunecate sunt construite fără puncte robuste centrale de slăbiciune, ceea ce îngreuzează mult infiltrarea autorităţilor. O altă problemă în aplicarea legii este - la fel ca multe altele - faptul că internetul întunecat şi tehnologiile sale pot fi folosite atât pentru a face bine, cât şi pentru a face rău.

Ce este Reţeaua Întunecată şi cum funcţionează?

Aşa cum aminteam, internetul întunecat face parte din reţeaua globală de internet, însă pentru a putea fi accesat este nevoie de un software special navigarea fiind posibilă cu ajutorul unor programe precum Tor, Freenet sau I2P, cel mai popular fiind Tor. Cu toate acestea, unele site–uri sunt pur şi simplu ascunse, fiindcă nu au fost indexate de un motor de căutare şi pot fi accesate doar dacă se cunosc adresele lor cu exactitate. De asemenea, există şi pieţe „Darknet” care lucrează cu internetul întunecat şi care vând produse ilegale: droguri şi arme, iar vânzarea se efectuează cu ajutorul băncii digitale Bitcoin. Există chiar şi o organizaţie criminală cu numele de „Piaţa asasinatelor”, unde utilizatorii pot plăti pentru un asasinat.

Tor asigură intimitate şi anonimitate, dat fiind că transmite mesaje printr–o reţea de computere special configurate şi conectate între ele. Mesajele transmise sunt criptate astfel încât fiecare computer ştie doar despre dispozitivul care transmite mesajele şi cel care le primeşte. Diferenţa dintre Tor şi adresele de internet convenţionale este aceea că Tor foloseşte nişte adrese criptate cu un conţinut ascuns. Există chiar şi versiuni speciale ale unor motoare de căutare, spre exemplu Bing şi Duck Duck Go. Ele returnează adresele criptate către serviciul Tor.

Ce este Reţeaua Întunecată şi cum funcţionează?

Sigur că Tor nu este complet anonim. Dacă un site este accesat prin username şi adresă de e–mail, atunci se pot obţine informaţii despre oricine îl accesează. Un studiu efectuat de cercetătorii Kyle Soska şi Nicolas Christin, de la Universitatea Carnegie Mellon, arată că vânzările de droguri pe reţeaua ascunsă de internet sunt în valoare de 100 milioane de dolari pe an. Majoritatea tranzacţiilor fiind realizate în monede digitale.

Cât de întunecată este această reţea?
Chiar de la prima privire pe Wikipedia ascunsă, indexul principal al internetului întunecat, se observă că majoritatea site–urilor listate sunt folosite pentru activităţi ilegale: cumpărarea de arme sau paşapoarte false şi angajarea hackerilor. Deşi reţeaua anonimă de internet face dificilă munca forţelor speciale, până acum au fost arestaţi mai mulţi useri şi desfiinţate multe site–uri ilegale. Cea mai cunoscută este arestarea lui Ross Ulbricht, omul din spatele celei mai mari pieţe de droguri, Silk Road.

Recent, FBI a arestat doi utilizatori ai unui site destinat abuzului de minori. Acest lucru demonstrează că FBI este acum capabil să afle adevăratele adrese ale utilizatorilor Tor.

Ce este Reţeaua Întunecată şi cum funcţionează?

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!