Domiciliul la părinţi: noul statut al tinerilor adulţi

Publicitate

Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani care locuiesc împreună cu părinţii lor, a crescut semnificativ.

Domiciliul la părinţi: noul statut al tinerilor adulţi
Publicitate

Peste 32 la sută din adulţii americani cu vârste cuprinse între 18-34 de ani, locuiesc cu părinţii lor, ceea ce reprezintă un statut preponderent de viaţă pentru acest grup de persoane, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare Pew.

Din 1880, cea mai timpurie dată de când sunt disponibile statisticile, regimul de viaţă primar pentru adulţii tineri reprezenta traiul alături de un soţ sau partener. De asemenea, aparţinând acestei grupe de vârstă, astăzi, 31.6 la sută au trăit alături de un soţ sau partener, 22 la sută au trăit alături de alt membru al familiei, persoane cu care nu erau înrudiţi sau grupuri, cum ar fi căminele, şi 14 la sută au locuit singuri sau ca părinte singur.

Numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani care locuiesc împreună cu părinţii lor, a crescut semnificativ de la 18 procente în 2006 la 25 de procente în 2014 - printre cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată. De asemenea, 13 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani care împărţeau locuinţa părintescă în 2013 şi 2014 (până la 9 la sută în 2006), a reprezentat nivelul cel mai ridicat pentru acel grup, din 1940, pe când naţiunea se afla încă în convalescenţă după Marea Depresiune.

Domiciliul la părinţi: noul statut al tinerilor adulţi

Comparativ, numărul de tineri adulţi cu vârste între 18 şi 24 de ani care încă locuiesc în casa părintească, a crescut doar puţin de la 46 la suta în 2006 la aproximativ 50 la sută în 2014. Acest lucru se datorează în mare parte şcolarizării post- secundare, în mod normal, nefinalizată până la vârsta de peste 20 de ani ale persoanei.

„O varietate de factori contribuie la creşterea pe termen lung a ponderii tinerilor adulţi care trăiesc cu părinţii lor”, a declarat Richard Fry, autorul studiului Pew. „Primul este amânarea, în cazul în care nu vorbim despre retragerea din angajamentul, căsătoriei. Vârsta medie a primei căsătorii a crescut constant în ultimele decenii. În plus, o pondere tot mai mare de tineri adulţi pot chiar şi evita cu totul căsătoria”.

În plus, o rată tot mai mare de şomaj şi salariile mici, fac tot mai dificilă întreţinerea unei locuinţe proprii de către tânărul adult. Ocuparea forţei de muncă în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani a scăzut de la 84 la sută în 1960 la 71 la sută în 2014. Ca răspuns la studiu, Philip Cohen, profesor de sociologie la Universitatea din Maryland, a declarat pentru The Washington Post: „Eu văd acest lucru ca parte a unei tendinţe generale în plină creştere a diversităţii familiale şi declinul din gospodăria familiei nucleare”.

Domiciliul la părinţi: noul statut al tinerilor adulţi

 

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!