Poate supravieţui un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut?

Publicitate

Atmosfera noastră oferă condiţiile optime pentru desfăşurarea vieţii umane. În spaţiul cosmic, pe de altă parte, necesităm un costum spaţial pentru a ne proteja de mediul ostil.

Poate supravieţui un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut?
Publicitate

Ce anume face ca, totuşi, spaţiul cosmic să fie nepotrivit pentru noi?  Ce s-ar întâmpla în spaţiu dacă nu am avea costum de astronaut? Un lucru este cert: experienţa pe care am avea-o nu ar fi una tocmai plăcută.

Răspunsul este cât se poate de evident: Nu. Am suferi o moarte rapidă şi violentă, însă nu instantanee.

Primul lucru care ar începe să ne omoare ar fi lipsa aerului respirabil. Dacă am fi în spaţiul cosmic fără protecţie, aerul din plămânii noştri s-ar epuiza rapid şi, fără posibilitatea de a mai inhala ceva. Ne-am sufoca într-un timp foarte scurt.

Poate supravieţui un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut?

Următorul pas şi probabil foarte dureros, ar fi formarea bulelor de gaz în sângele şi în ţesuturile din corpul nostru, care ne vor crea dureri extrem de puternice şi, într-un final, ne vor fi fatale. La fel ca atunci când deschidem capacul unei sticle de apă carbogazoasă şi se formează acele bule mici în lichid, tot corpul nostru ar produce mii de astfel de bule, peste tot şi toate dintr-o dată. Acest fenomen este experimentat, bineînţeles la o intensitate mult mai mică, de către scafandri, care întâmpină diferenţe de presiune în apă. Conform acestora, senzaţia descrisă este foarte dureroasă şi uneori fatală. În cazul spaţiului cosmic, reacţia ar fi fatală şi extrem de dureroasă până la deces.

În final, există, totuşi, posibilitatea să murim în spaţiul cosmic chiar dacă am fi echipaţi cu un costum de astronaut. Acest lucru s-ar întâmpla mai ales în cazul în care nu am avea o navetă cosmică în care să ne putem adăposti. Echipamentul care ne protejează este prevăzut cu un set de sisteme, care, dacă nu sunt alimentate la un anumit interval de timp, ies automat din funcţiune. Spre exemplu, costumele spaţiale trebuie încălzite când omul se află pe parte umbrită a Pământului şi răcite când se află pe partea însorită, dar şi alimentate cu oxigen. Odată rămase fără alimentare, costumele spaţiale devin inutilizabile, iar decesul survine iminent.

Poate supravieţui un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut?

Prin urmare, dacă am dori să supravieţuim în spaţiul cosmic, am avea nevoie atât de un costum de astronaut, cât şi de o navetă spaţială la care să conectăm echipamentul de protecţie.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!