Fotograful care şi-a apărat fotografiile cu viaţa

Publicitate

Foarte dedicat muncii sale, Robert s-a apropiat prea mult de vulcanul care a început să erupă.

Fotograful care şi-a apărat fotografiile cu viaţa

Pe 18 mai 1980 întreaga lume era zguduită la aflarea veştii că vulcanul Sf. Elena a erupt, provocând dezastre uriaşe. Toate marile publicaţii şi-au trimis reporteri şi fotoreporteri la faţa locului pentru a transmite evenimentul cât mai detaliat.

Publicitate

Printre ei s-a aflat şi Robert Landsberg de la National Geographic. Foarte dedicat muncii sale, Robert s-a apropiat prea mult de vulcanul care a început să erupă. Bărbatul s-a comportat ca un adevărat profesionist, acesta a filmat atat timp cât mediul i-a permis.

După ce şi-a dat seama că nu va supravieţui în urma acestei explozii a pus aparatul de fotografiat în rucsac şi şi-a îngropat trupul pentru a se proteja. Trupul său a fost găsit 17 zile mai târziu îngropat în cenuşă, dar fotografiile şi filmuleţele au fost recuperate. Imaginile au fost publicate în anul 1981 de către National Geographic.

Erupţia din 1980 a Mount St Helens, un strat-vulcan situat în statul Washington, în Statele Unite, a fost o erupţie vulcanică majoră. Erupţia a fost singurul eveniment semnificativ care a aparut în 48 de state din SUA, de la erupţia din 1905 din Lassen din California.

57 de oameni (inclunzând hangiul Harry R. Truman şi geologul David A. Johnston) şi mii de animale au fost omorâte. Muntele a fost transformat până a devenit de nerecunoscut în nouă ore. Muntele St. Helen era recunoscut drept cel mai frumos munte al lanţului „Cascade Peaks”. De formă conică, acoperit cu zăpadă, se înălţa peste râpe împădurite, cu un lac limpede precum cristalul în partea de nord. În martie 1980, magma a început să urce în munte, despicându-l. Pe data de 18 mai, la ora 8:32 a.m., un cutremur puternic a făcut ca versantul de nord să alunece în vale, eliminând presiunea dinăuntru printr-o explozie laterală, în partea de nord, de forma unui evantai. Această explozie iniţială de opt minute a distrus, pe lângă cele amintite mai sus, şi 600 km2 de pădure.

Fotograful care şi-a apărat fotografiile cu viaţa

Să asişti la o astfel de scenă şi să nu te pierzi cu firea, să pui cariera pe primul loc şi să rămâi devodat chemării tale până la ultima suflare? Landsberg este eroul care pe lângă ştirea-senzaţie, a rămas o legendă. Vezi capodoperele regretatului Robert Landsberg aici.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!