Ne lungesc viaţa exerciţiile fizice intense?

Publicitate

Exerciţiile fizice de înaltă intensitate ar putea încetini procesul de îmbătrânire, cu aproape un deceniu.

Ne lungesc viaţa exerciţiile fizice intense?
Publicitate

Este adevărat că trupa Queen a întrebat în stil melancolic cine vrea să trăiască pentru totdeauna, dar suntem destul de siguri că există câţiva oameni care chiar îşi doresc acest lucru. Se pare că unele forme remarcabile de viaţă, despre care auzim destul de des, par să influenţeze regenerarea celulelor, ceea ce înseamnă că adepţii acestora ar putea trăi, din punct de vedere tehnic, pentru totdeauna - însă momentan, această capacitate depăşeşte cu mult aptitudinile omenirii.

Totuşi, un nou studiu oferă visului imortalităţii un impuls credibil. Conform lucrării publicate în jurnalul Preventive Medicine, o echipă de la Universitatea Brigham Young a descoperit o cale ciudată de a încetini îmbătrânirea, însă una care se află la pachet cu un truc destul de frustrant.

Bineînţeles că vârsta poate fi definită în mod colocvial ca fiind numărul orbitărilor în jurul Soarelui, efectuat de fiecare dintre noi - destul de corect - însă nu toate celulele noastre îmbătrânesc în acelaşi mod. Dacă întreţinem un stil de viaţă nesănătos, starea celulelor noastre se înrăutăţeşte mai rapid decât dacă avem un stil de viaţă mai pios.

Ne lungesc viaţa exerciţiile fizice intense?

Noul studiu a concluzionat că exerciţiul fizic de toate tipurile, permite celulelor noastre să îmbătrânească mult mai lent decât ar face-o în mod normal. Mai precis, adulţii cu un nivel superior în cadrul exerciţiilor fizice de intensitate ridicată, cum ar fi joggingul de 30-40 de minute pe săptămână, par să-şi păstreze celulele cu nouă ani mai tinere decât cifra de pe tortul zilei de naştere.

Totul are legătură cu telomerele celulelor noastre, pălăriile din proteine care stau la fiecare capăt al cromozomilor noştri. De fiecare dată când o celulă se divide (se află în procesul de replicare), „pălăria” (telomerul) devine mai scurtă. Cu cât îi scade lungimea, cu atât îmbătrânim mai mult.

Pentru a înţelege şi mai bine, acest studiu a analizat datele a 5.823 de adulţi care au participat la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey. Pe lână o serie întreagă de alte monitorizări, s-au înregistrat şi lungimile telomerilor participanţilor.

Echipa a constatat că persoanele cu cele mai scurte telomere - şi, prin urmare, cele mai accentuate semne de îmbătrânire celulară - au trăit un stil de viaţă sedentar. Cei expuşi la activitate intensă aveau cele mai lungi şi mai tinere telomere.

Ne lungesc viaţa exerciţiile fizice intense?

Astfel, numai un nivel destul de sever al activităţilor fizice pare să facă diferenţa în acest sens. Dacă ne închipuim că putem îmbătrâni nouă ani mai lent, prin simpla deplasare pe jos până la magazin sau prin simpla deplasare cu bicicleta până la serviciu, atunci nu am înţeles deloc secretul vieţii veşnice - întrucât echipa nu a găsit diferenţe semnificative în lungimile telomerilor între cei angajaţi în exerciţii de intensitate mică sau moderată şi sedentari.

Deşi mecanismul conservării telomerilor tineri este necunoscut, cu toate acestea, şansele ca exerciţiile fizice să suprime inflamaţiile şi dezechilibrele chimice dăunătoare - ambele putând afecta acele pălării cromozomiale mici - sunt destul de mari.

Deci, iată: dacă vrem să încetinim procesul de îmbătrânire, trebuie să transpirăm abundent.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!