Ne cherchelim sau mai degrabă construim un pod?

Publicitate

Cânepa îşi atinge potenţialul maxim, devenind material de construcţie al unui pod olandez.

Ne cherchelim sau mai degrabă construim un pod?
Publicitate

În timp ce fumul unei cantităţi majore de canabis se risipeşte prin cafenelele din toată Olanda, cercetătorii olandezi au descoperit o nouă întrebuinţare pentru magica iarbă - material de construcţie ecologic rival cimentului sau oţelului.

Ei au utilizat cânepa - o varietate de canabis cu mai multe aplicaţii industriale inclusiv textile şi izolare - şi in - planta din care se fabrică lenjeria - pentru a construi un podeţ experimental, în scopul de a testa capacitatea portantă a materialelor.

„Din câte ştim noi, în momentul de faţă este primul pod 'bio' din lume,” a declarat Rijk Blok, un profesor asistent de design structural la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.

Ne cherchelim sau mai degrabă construim un pod?

Fibrele de cânepă şi de in sunt combinate într-o răşină fixată într-un miez realizat din acid polilactic, un polimer, de asemenea, realizat din material vegetal, pentru a forma anvergura unui pod de 14 metri, poziţionat deasupra unui pârâu din campusul universităţii.

Dezvoltatorii - de la mai multe colegii şi companii olandeze - utilizează senzori pentru a monitoriza performanţa podului în timp ce oamenii merg şi alergă peste acesta, pe o perioadă de un an.

Înainte de a monta construcţia, producătorii au trebuit mai întâi să demonstreze că podul ar putea rezista la o sarcină de 500 de kilograme pe metru pătrat, în testele de presiune din laborator, pentru a li se acorda autorizaţia.

Ne cherchelim sau mai degrabă construim un pod?

„Cercetarea noastră a constat din încercarea de a afla următoarele: Poate fi cânepa combinată utilizată într-o proiectare structurală cu capacitate portantă? Și acest pod este dovada", a mai adăugat Blok.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!