Legea franceză şi acoperişurile verzi

Publicitate

Franţa a adoptat o nouă lege care prevede ca acoperişurile noilor clădiri din zonele comerciale trebuie să fie acoperite cu panouri solare sau cu plante.

Legea franceză şi acoperişurile verzi
Publicitate

Locuiţi în Franţa? Atunci dacă achiziţionaţi o nouă casă, sunteţi obligaţi să respectaţi legea incredibil de bună.

Acoperişurile verzi au numeroase beneficii pentru locatari, având un rol de izolaţie: reduc cantitatea de energie necesară încălzirii şi răcirii clădirii, în funcţie de sezon. De asemenea, verdeaţa de pe acoperiş reţine apa de ploaie şi reduce poluarea aerului. În plus, locatarii au acces la mai mult spaţiu verde locuind în aceste clădiri, iar vietăţile îşi găsesc o „casă” în oraşe.

Având o grădină pe acoperis sună ca un paradis, unul care este uşor de obţinut şi care ar trebui să se întâmple peste tot în lume. Plantele oferă oxigenul necesar unui oraş aglomerat şi poluat şi nu în ultimul rând, plantele absorb apa de ploaie, ajutând la prevenirea scurgerilor, iar cel mai important lucru, ne conectează înapoi la natură. Combinând societatea modernă cu lumea naturală este exact ceea ce trebuie să facem şi acest lucru este un început extraordinar de bun. Totodată, acoperişurile verzi reduc efectul de „insulă de căldură” care are loc în spaţiile urbane şi din cauza cărora oraşele sunt zone mult mai călduroase decât împrejurimile. Acest lucru se întâmplă din cauză că spaţiile verzi sunt înlocuite cu construcţii şi drumuri.

Legea franceză şi acoperişurile verzi

Acest concept este deja popular în mai multe părţi ale lumii cum ar fi Australia şi Toronto (Canada). Deşi ideea este nemaipomenită, pe de altă parte este şi frustrantă. Conceptele nefiind foarte scumpe şi destul de simple, artiştii, designerii şi arhitectii au creat această idee incredibilă şi durabilă, dar corporaţiile pur şi simplu nu i-au acordat atenţia suficientă. Dacă se vor face aceste lucruri pe întreaga planetă, atunci lumea din oraşe s-ar putea schimba, totul fiind în beneficiul cetăţenilor.

Legea a fost adoptată într-o variantă mai puţin ambiţioasă decât cea propusă de ecologişti care cereau ca acoperişurile noilor clădiri să fie acoperite în totalitate de verdeaţă. Compromisul la care s-a ajuns a fost ca firmele care construiesc clădiri noi să poată înlocui verdeaţa cu panouri solare sau să acopere suprafaţa cu verdeaţă doar parţial. Chiar şi în această versiune, legea va schimba peisajul urban din oraşele din Franţa, dar poate fi şi inspiraţie pentru alte naţiuni.

În ce priveşte dezvoltarea industriei solare, Franţa a rămas în urmă faţă de alte ţări europene precum Germania, Italia şi Spania. În vara anului 2014, Franţa avea doar cinci gigawaţi de capacitate solară instalată, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din consumul total de energie. Prin comparaţie, Germania are o capacitate solară instalată de 40 de gigawaţi. Franţa este în continuare dependentă de energia nucleară care a reprezentat în 2012 83% din energia totală generată în Franţa.

Legea franceză şi acoperişurile verzi

Beneficiile energiei solare

  • Încetineşte încălzirea globală, deoarece reduce emisiile poluante şi de CO2
  • Se economisesc milioane de dolari în consumul de energie
  • Este din surse regenerabile; energia Soarelui nu se va mai termina decât peste miliarde de ani.
  • Este consistentă chiar şi în locurile mai înorate ale lumii
  • Oamenii devin mai independenţi de marile corporaţii energetice

Beneficiile acoperişurilor verzi

  • Combină lumea naturală cu societatea noastră, ajutându-ne să ne integrăm în natură
  • Dacă se cultivă legume şi verdeţuri se economisesc bani
  • Sănătatea şi vitalitatea cresc
  • Ajută la curăţarea aerului, filtrându-se anumite gaze

Un combo între cele două (panouri solare + grădini pe acoperişuri) ar însemna viaţă bio şi ecologică în acelaş timp.

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!