Organismele mici care produc nori

Publicitate

Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care un mic organism rezident al oceanelor, ajută la reglarea climei Pământului. Ei au demonstrat că aceste mici bacterii, extrem de abundente, ar putea produce un gaz important din punct de vedere al mediului, sulfură de dimetil.

Organismele mici care produc nori
Publicitate

Cercetările publicate în „Nature Microbiology”, dezvăluie modul prin care un grup de bacterii numit Pelagibacterales, joacă un rol important în menţinerea unei stabilităţi a atmosferei Pământului. Proiectul a fost condus de către Prof. Steve Giovannoni şi Dr. Jing Sun la Universitatea de Stat din Oregon, în colaborare cu cercetătorii de la UEA, printre altele. Ei au demonstrat că aceste mici bacterii, extrem de abundente, ar putea produce un gaz important din punct de vedere al mediului, sulfură de dimetil.

Cercetătorii de la UEA au identificat şi caracterizat gena care este responsabilă pentru această proprietate. Dr. Jonathan Todd de la Școala de Știinţe Biologice UEA, a spus: „Aceste tipuri de organisme oceanice sunt printre cele mai abundente organisme de pe Pământ - până la o jumătate de milion de celule microbiene în fiecare linguriţă de apă de mare. Am studiat la nivel molecular şi genetic pentru a descoperi exact modul în care acestea generează un gaz numit dimetilsulfura (DMS), care este cunoscut pentru stimularea formării norilor. Cercetările noastre arată modul prin care un compus numit dimetilsulfoniopropionat, este produs în cantităţi mari de planctonul marin şi mai apoi descompus în DMS de către aceste organisme oceanice mici, denumite Pelagibacterales. Gazul DMS rezultat poate avea deci un rol în reglarea climei, prin creşterea cantităţii de micropicături din nori, care la rândul lor reduc cantitatea de lumină solară ce se reflectă asupra oceanelor.”

Organismele mici care produc nori

Dr. Emily Fowler de la Școala de Știinţe Biologice UEA a lucrat la caracterizarea enzimelor DMS generate de Pelagibacterales, ca parte a lucrării sale de doctorat cu succes la UEA. Ea a menţionat: „Într-un mod entuziasmant, maniera prin care Pelagibacterales generează DMS se realizează printr-o enzimă necunoscută anterior, şi noi am constatat ca aceeaşi enzimă este prezentă şi la alte specii de baterii marine, la fel de abundente. Acest lucru demonstrează că până acum am subestimat foarte mult contribuţia microbiană la producerea acestui gaz extrem de important.”

Dr. Temperton de la Universitatea Exeter a adaugat: „Acest lucru arată că Pelagibacterales sunt probabil o componentă de neînlocuit în stabilizarea climatică. De fapt acest organism poate fi considerat drept contribuţie majoră. Cu adevărat fascinant este eleganţa şi simplitatea producţiei de DMS în Pelagibacterales. Aceste organisme nu au mecanismele genetice de reglementare regăsite în majoritatea bacteriilor. Au evoluat cu succes în oceane limitate în substanţe nutritive - având unele dintre cele mai mici gene dintre toate organismele vii libere - pentru că genomurile mici, necesită resurse puţine pentru a se multiplica.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!