Hoţii pot fura amprentele direct din selfie-uri

Publicitate

Amprentele digitale pot fi copiate şi recreate cu uşurinţă din fotografii.

Hoţii pot fura amprentele direct din selfie-uri
Publicitate

Am putea crede că un simplu semn al păcii în poze este un obicei inofensiv, fără consecinţe grave, prezentând doar pericolul de a repeta aceeaşi poziţie în fiecare fotografie sau de a fi consideraţi un clişeu.

Ei bine, cercetătorii din Japonia au descoperit că amprentele digitale pot fi copiate şi recreate cu uşurinţă din fotografii realizate de la maxim 3 metri distanţă, iar semnul de pace este un mod extrem de convenabil de afişare al amprentelor personale. Odată cu creşterea numărului de încuietori pe bază de amprente biometrice - tehnologia senzorului de amprentă a telefonului sau a laptopului - milioane de oameni pot deveni vulnerabili în faţa hackeri-lor.

„Doar prin simplul semn de pace prezentat în faţa unui aparat de fotografiat, amprentele pot deveni accesibile oricui”, a declarat profesorul Isao Echizen, un cercetător în securitatea şi mass-media digitală, la Institutul Naţional al Japoniei de Informatică (NII), pentru ziarul local Sankei Shimbun. El a subliniat calitatea camerelor smartphone din zilele noastre - care sunt atât de sofisticate - şi dorinţa oamenilor de a împărtăşi fotografii cu ei înşişi în întreaga mass-medie socială, încât hoţii pot accesa până şi cele mai mici detalii ale amprentei, doar prin simpla conectare la internet, fără a mai necesita vreo tehnologie avansată. Practic, am putea purta detaliile bancare pe mâneca bluzei.

Hoţii pot fura amprentele direct din selfie-uri

Dezvoltarea tehnologiei biometrice este inevitabilă, iar scanarea amprentelor digitale este de departe cea mai populară, ceea ce înseamnă că jumătate din sistemele de securitate sunt deja biometrice. Cândva teritoriul răufăcătorilor Bond, al băncilor şi societăţilor secrete subterane, este acum frecvent utilizat pentru a debloca telefoane, laptop-uri, aplicaţii bancare, uşi şi autoturisme. În curând vom putea vedea cum va fi utilizat pentru a debloca şi identifica şi mai multe sisteme, inclusiv bancomate, case de marcat din magazinele alimentare, scanere de securitate din aeroporturi, precum şi sisteme de vot electronic.

Totuşi să nu uităm că, pentru ca aceste măsuri să dea rezultatele aşteptate de hoţii în flagrant, inculpatul ar trebui să găsească o imagine clară a degetelor, să creeze o matriţă a amprentelor în cauză şi apoi să obţină acces fizic la telefonul smartphone.

Echipa lui Echizen de la NII a creat o modalitate de a proteja vârful degetelor, care implică un film translucid realizat din oxid de titan, care poate fi plasat peste vârful degetelor pentru a deruta hoţii - însă nu va fi gata decât peste doi sau mai mulţi ani. Compania de securitate Goodix din China, lucrează, de asemenea, la combaterea potenţialilor hackeri, prin dezvoltarea unui sistem biometric care utilizează un senzor infraroşu şi un senzor pentru amprentă, în scopul de a scana tiparul şi de a analiza ţesutul de bază şi chiar pulsul.

Hoţii pot fura amprentele direct din selfie-uri

Cel mai bun sfat, pe care ni-l putem însuşi este să încetăm cu afişarea amprentelor în lumea întreagă şi să încercăm să le mascăm puţin. Spre deosebire de parole, tehnologia amprentei digitale este mult mai greu de schimbat, odată ce a fost hackată. După cum a spus şi Echizen: „Dacă cineva ne sparge parola, o putem schimba, însă cu amprentele ne naştem.”

Publicitate
Alte articole
Nu a fost de ajuns, vreau să mai învăţ!